Linkovi

NATO: BH Vlasti odgovorne za istragu o padu aviona - 2004-03-03


NATO zvaničnici su odbacili mogućnost da su francuski kontrolori leta, u sastavu mirovnih jedinica NATO u Bosni i Hercegovini, krivi za pad aviona kojim je letio makedonski predsjednik Boris Trajkovski.

Ovu tvrdnju su danas potkrijepili i izvori u NATO bliski francuskoj misiji pri vojnom savezu, prenoseći oštro odbijanje francuskog kontigenta pri SFOR-u o bilo kakvoj krivnji za tragični pad aviona.

Prema tim izvorima, neosnovane su tvrdnje medija u regionu da su kontrolori leta na bilo koji način umiješani u pad aviona, tvrdeći da će rezultati istrage to i potvrditi.

Slično kažu i zvaničnici NATO nakon susreta Stalnog vieća- oni tvrde da "spekulacije padaju jedna za drugom", kako odmiče istraga o uzrocimma tragične smrti makedonskog predsjednika. Kaže se, uz to, da je "preuranjeno" donosti bilo kakve zaključke, prije nego istraga utvrdi sve činjenice.

Ovaj zvaničnik je loptu prebacio bh vlastima, tvrdeći da su oni odgovorni za vodjenje istrageo o padu aviona. On još jednom naglašava da će NATO i SFOR pružiti punu pomoć u istrazi, čiji prvi, prkivremeni rezultati se očekuju naredene sedmice. Slično je odgovoreno i na pitanje novinara o vezi ove, sa sličnom nesrećom koja se zbila novebra 1999. godine nad Prištinom, za koju se trevdilo da su je prouzročili NATO kontrolori leta. Bez potvrde ili dementija, ponovljeno je da su važne samo činjenice, koje će donijeti "puna i neovisna istraga" o padu aviona.

Na kraju današnje press konferencije u sjedištu NATO je najavljeno da će generalni sekretar NATO, Jaap de Hoop Scheffer u petak posjetiti Makedoniju.

XS
SM
MD
LG