Linkovi

SMRT TERORISTE - 2004-03-02


Vojnici koalicijskih snaga su dijelili letke u vrijeme kada su pokucali na vrata jedne kuće, neko je iznutra otvorio na njih vatru. Vojnici su uzvratili i ubili Abu Muhammad Hamzu, stručnjaka za pravljenje bombi i eksploziva. U kući su vojnici pronašli prsluk kojim se koriste napadači -samoubojice, na kojem su bili prikačeni plastični ekploziv i oprema koja ide uz to, uključujući uredjaj za aktiviranje kao i jednu ručnu granatu. Koalicione snage su takodjer pronašli kofere napunjene žicama, baterijama i drugim materijalima potrebnim za ručno pravljenje bombi. General Mark Kimmitt, zamjenik upravitelja operacija koalicije kaže da su u blizini pronađeni i drugi materijali koji se dovode u vezu sa teroristima.

KIMMITT: Van kuće smo pronašli nekoliko buradi sa sodijum nitratom, pakete na kojima se nalazio tekst ispisan ruskom ćirilicom, nekoliko vreća sa sodijum nitratom i druge nepoznate materijale. Uzorci su uzeti uz pomoć naprave za deaktiviranje eksploziva i sada se ti uzorci analiziraju.

Pored Abu Mohammeda Hamze, kaže general Kimmitt, uhvaćena su još trojica terorista.

KIMMITT: Koalicija nastavlja da izvodi ciljane ofanzivne operacije kako bi ubila ili uhvatila anti-koalicijske elemente i neprijatelje iračkog naroda. Operacije se također izvode i sa namjerom da se dođe do obavještajnih podataka koji bi bili korisni za buduće operacije i da se uvjeri irački narod u našu odlučnost za uspostavljanje sigurnog okruženja.

Snagama koalicije u Habbaniyu i na drugim mjestima pomaže iračka policija. Glasnogovornik iračke policije Rahman Mushawer je za list Christian science monitor izjavio da je pad poslednjeg režima uzrokovao pad svih institucija. S te tačke gledišta, policija na svojim leđima nosi teško breme odgovornosti da zaštiti narod te zemlje.

XS
SM
MD
LG