Linkovi

Tzv. humanitarne aktivnostiu BiH su bile isprepletene sa podrškom terorističkim aktivnostima - 2004-03-02


Mi stalno tragamo za informacijama o onima koji pomažu terorizam u širom smislu, i terorističkim tijelima koji možda pružaju pomoć Al Qaidi - u razgovoru sa Mirelom Bruk kaže Juan Carlos Zarate, pomoćnik američkog ministra finansija u Uredu za borbu protiv terorističkog finansiranja i finansijskog kriminala. O suradnji sa vlastima BiH po pitanju borbe protiv terorizma gospodin Zarate kaže.

Tijesno smo surađivali sa vlastima BiH, kao i sa vlastima Saudijske Arabije kako bi se otkrile humanitarne organizacije koje su korištene i zloupotrebljene od strane Al Qaide i ostalih terorističkih grupa. Do danas smo definirali i objavili imena preko dvadeset humanitarnih organizicija koje su zloupotrebljene od strane terorista. Jedna od njih je saudijska organizacija Al Haramein, kroz svojih šest ekspozitura. Jedna od njih je prepoznata u BiH. Raspolagali smo informacijama prema kojima su takozvane humanitarne aktivnosti koje se odvijaju u BiH - u stvari isprepletene sa podrškom terorističkim aktivnostima i to finansijskom smislu, zatim u smislu premještanja osoblja, opreme i slično. To je ono što smo mi vidjeli u BiH. Nakon prvih objavljivanja u javnosti ovih informacija došlo je medjutim do toga da je originalna organizacija Al Haramein promijenila obilježja i tako smo prošlog decembra, zajedno sa vladom Saudijske Arabije, proglasili grupu Vezir, što je, dakle, rekonstruirana organizacija Al Haramein , i njenoga lidera Durgutija - pomagačima terorizma.

VOA: Na pitanje da li u BiH postoje još neke organizacije koje je američka vlada povezala sa terorizmom, gospodin Zarate odgovara.

Mi stalno tragamo za informacijama koje se tiču onih koji pomažu terorizam u širom smislu i teroristička tijela koja možda pružaju pomoć Al Qaidi. To je dio naše misije, to su globalna nastojanja. Ne bih ulazio u detalje , ali postoje pitanja koja predstavljaju za nas izvor zabrinutosti u u BiH u odnosu na pružanje podrške terorizmu. Na primjer : saudijski financijer Yasin Al Kadi je zasigurno imao poslovne kontakte u BiH, kao i poslovne interese. To je nešto što smo budno pratili, kao što su to radile i vlasti BiH.

VOA: Prisusutvo podrške teroristima u BiH za američku vladu predstavlja zabrinutost, još jednom naglašava gospodin Zarate.

To predstavlja zabrinutost za američku vladu, kao i za vladu BiH - dakle, da postoje oni koji bi na drugi način podržali Al Qaidu, koji bi željeli da nam kolektivno naškode. To predstavlja stvarni problem ne samo na području jugoistočne Evrope, već i na području južne Evrope gdje postoje elementi podrške Al Qaidi. Stvar na kojoj smo se mi fokusirali ovdje u Ministarstvu finansija je nastojanje da otkrijemo one koji pružaju finansijsku podršku, uostalom kao što je to i u slučaju pomaganja mreže ratnih zločinaca. Ovo je ključno za BiH, ključno je za Sjedinjene Države, ključno za svijet da se pronađu oni koji bi nam željeli nanijeti zlo.

VOA: Na kraju - o vrsti pomoći koju američka vlada može pružiti BiHu smislu borbe protiv finansijskog kriminala, gospodin Zarate kaže.

Možemo pružiti podrušku u smislu razmjene informacija jer smatramo da je to ključni način otkrivanja tajnih ćelija bez obzira da li one podržavaju ratne zločince, organizirani kriminal ili Al Qaidu. Također i sabiranje informacija , sakupljanje podataka koje na primjer omogućavaju saveznici iz NATO saveza i EU , a koje potom treba pravilno podijeliti medjusobno.Mislim da je jedan od najvećih uspjeha u svijetu nakon 11. septembra to što dijelimo sve veći broj informacija i što se poduzimaju kolektivne akcije vlade Amerike, Saudijske Arabije i Bosne i Hercegovine u cilju uništavanja i gašenja poznatih izvora terorizma.

XS
SM
MD
LG