Linkovi

Fog of war, dobitnik Oskara za najbolji dokumentarni film - 2004-03-02


Fog of War, dobitnik Oskara za najbolji dokumentarni film, je filmsko djelo Errola Morisa,i rezultat vrlo iscrpnog intervjua sa Robertom McNamarom, nekadašnjim američkim ministrom odbrane, uzbuđujuće je svjedočanstvo o vojnoj politici Sjedinjenih država u vrijeme kada američki vojnici ponovo ratuju, ovog puta u Iraku.

Za gospodina McNamaru, reditelj Errol Morris će reći da je teško zamisliti nekoga čovjeka - direktnog svjedoka brojnih i po oblikovanje istorije u posljednjih 100 godina tako značajnih zbivanja. Sve ono što je nekadašnji američki ministar odbrane mogao reći Morris nije mogao, zbog dužine, uvrstiti u konačnu verziju filma.

Fog of War, sa podnaslovom - 11 lekcija iz života Roberta McNamare - usredsređen je na njegovu ulogu ministra odbrane za vrijeme kubanske krize i rata u Vijetnamu. Među najupečatljivijim momentima je priznanje gospodina McNamare o greškama koje su koštale na hiljade života. Fascinatno svjedočenje bivšeg ministra odbrane Errol Moris je, kao reditelj, upotpunio arhivskim snimcima, mapama i drugim vizuelnim efektima u cjelinu vrijednu Oskara.

Govoreći o svom filmu desetak mjeseci prije dodjele najznačajnije filmske nagrade Morris je rekao:

”I sada smo u ratu, preventivnom ratu..... Rat rađa rat. Šta slijedi nakon jednog rata?. Drugi rat. Ratom se ne spriječava rat, samo se otvaraju vrata novom ratu. Ako ova poruka zrači iz mog filma onda mislim da je film bogato i vrijedno ostvarenje.“

XS
SM
MD
LG