Linkovi

Dr. Seuss, vjerni suputnik dječijeg odrastanja u Americi - 2004-03-02


Širom Sjedinjenih Država, ove sedmice škole obilježavaju stotu godišnjicu rodjenja velikog američkog autora za djecu, Theodora Geisela ,čitanjem njegovih dijela, a američka pošta je u njegovu čast izdala komemorativnu marku.

Gledali smo i vidjeli smo kako je stao na podmetač. Gledali smo i vidjeli smo ga - Tog mačka u šeširu.

Mačak u šeširu je možda najprepoznatljiviji lik iz dječijih knjiga u američkoj istoriji.

Mačak u šeširu, djelo dr. Seussa po kojem je 2003. snimljen i film, je kreacija autora i ilustratora Theodora Geisela, koji je umro 1991. godine, ali čije čudnovate rime i fantazije zabavljaju djecu duže od 6 decenija. Publika ga zna kao doktora Seussa, autora i ilustratora dječijih knjiga koji je revolucionarizirao čitanje za mlade ljude.

Dr. Seuss je nešto uz što je svako, bez obzira na godine, rastao, posebno ovdje u Americi, kaže Missy Subt, menadžer u knjižari Barns and Noble u Clarendonu, u Virginiji, gdje se pripremaju da proslave 100-tu godišnjicu rodjenja Dr. Seussa.

Rodjendan Dr. Seussa ćemo proslaviti čitanjem njegovih knjiga, kao i davanjem ukrasnih dugmadi i drugih ukrasa za djecu, jednostavno ćemo slaviti, dodaje ona.

Dr. Seuss je bio sin pivara. Na univerzitetu je uredjivao humoristički magazin, onda je napustio studije kada je uvidio da više vremena provede u sanarenju i razmišljanju nego praćenju predavanja. 16 godina je pisao kopije oglasa za jednu kompaniju insekticida, dok nije izbio Drugi svjetski rat. Nakon toga, on se okrenuo pisanju knjiga za djecu. Nekoliko njegovih rukopisa je odbijeno prije objavljivanja prve knjige.

Kristy Elle Jemtegaard: On je objavio Ako trčim u Zoološki vrt, zatim Bartholomew i Oobleck, i McEllighotov bazen, i svaka od te tri knjige mu je donijela pohvalu nazvanu Caldecott, koja je jedno od najznačajnijih priznanja koje autor dječijih knjiga u Americi može dobiti.

Kristy Elle Jemtegaard, bibliotekarka dječijih knjiga u predgradju Washingtona, kaže da je Dr. Seuss na kraju postao jedan od najuspješnijih autora dječijih knjiga svih vremena.

Kristy Elle Jemtegaard: On je objavio oko 50 knjiga za djecu, osvojio je 3 pohvale Caldecott, književnu nagradu Peabody, dvije nagrade Emmy, dvije nagrade Academije, i Pulitzerovu nagradu, što je, mislim, jako dobro za autora koji je odbačen 27 puta prije toga i koji je odustao od jednog jedinog kursa iz umjetnosti kojeg je ikada upisao.

Danas su njegovi radovi nagradjeni traže ga mnogi ozbiljni sakupljači širom svijeta. Ono osnovno što mlade ljude veže za njegove knjige je izvanredna rima, i profinjena, ali i buntovnička tehnika kazivanja priče.

Kristy Elle Jemtegaard: Mislim da se upravo zbog toga odrasli nisu na početku tako brzo odlučivali na objavljivanje njegovih knjiga. Djeca vole da budu pomalo neposlušna, da naprave malo nereda po kući, i mislim da Dr. Seuss zna sve te stvari, da se sjeća tih stvari iz djetinjstva, i omogućava djeci da se prepoznaju u njegovim knjigama. Zato su onepopularne sve do današnjih dana.

Od Mačka u šeširu do Grincha koji je ukrao Božić, sve do Geiselu najomiljenije knjige Horton leže jaje... Dr. Seuss zna kako pričati djeci. Mada nije imao vlastite djece, on je na kraju osvojio dječija srca širom svijeta.

XS
SM
MD
LG