Linkovi

Gospodar Prstenova zagospodario Oscarom - 2004-03-01


Film ”Gospodar prstenova - Povratak kralja” - ne samo u filmskoj verziji u kojoj su snage dobra definitivno porazile sile zla, nego i po odlukama preko pet hiljada članova američke filmske akademije, bio je zaista trijumfalan. Treći dio trilogije rađen na osnovu knjige britanskog autora Johna Ronalda Reula Tolkiena dobio je sve Oskare za koje je bio nominiran, uključujući i najvrijednije - za najbolji film i za najbolju režiju reditelju Novozelanđaninu Peteru Jacksonu. Predvodeći glumačku ekipu prilikom uručenja nagrade reditelj Peter Jackson nije krio uzbuđenje:

Peter Jackson: Ovo je nevjerojatno i ja sam izuzetno počastvovan podrškom koju su članovi Akademije dali svemu onome što se moglo vidjeti u filmu-fantaziji.

Povratak kralja, prva filmska fantazija do sada nagrađena Oskarom po broju osvojenih zlatnih statua izjednačio sa sa filmskim spektaklima Ben Hur i Titanic koji su takođe dobili po 11 Oskara. I svi oni koji su primili tu nagradu, naravno po određenim kategorijama - za umjetnička, scenska i tehnička ostvarenja u Povratku kralja - nisu propustili da se zahvale nekome ili nečemu na Novom Zelandu, gdje je filmska trilogija ”Gospodar prstenova“ snimana godinu i po dana. Voditelj ceremonije dodjele nagrada, glumac Billy Crystal u jednom trenutko to je duhovito prokomentirao:

Ovo je sada zvanično - na Novom Zelandu nema više nikoga kome se treba zahvaliti.

Oskari za najbolje glavne uloge otišli su u ruke Charlize Theron iz Južne Afrike za ulogu u filmu Čudovište i Amerikancu Seanu Pennu za ulogu u Mističnoj rijeci.

Theronova, nominirana po prvi put, počela je da glumi prije desetak godina. Za ulogu prostitutke, višestrukog ubice, njeno lice i figura su izmijenjeni gotovo do neprepoznavanja. Lice vrhunskom šminkom, tijelo kilogramima. Morala se ugojiti preko 13 kilograma, ali isplatilo se. Slično oskarovcima iz Povratka kralja, Charlize Theron se, sa Oskarom u rukama, zahvalila svima u rodnoj Južnoj Africi.

Seanu Pennu četvrta nominacija donijela je nagradu koju svaki glumac smatra vrhuncem karijere. Osim njega za glumu ostvarenu u Mističnoj rijeci, ali u muškoj sporednoj ulozi Oskara je dobio Tim Robins.

U toj kategoriji, ali u ženskoj konkurenciji zlatnu statuu kući sinoć je ponijela Renee Zellwegger za ostvarenje u Ledenoj planini.

Nagradu za najbolji film na stranom jeziku dobio je kanadski film Invazija barbara.

Dodjela Oskara bila je prošle noći, kao i svih prethodnih godina, istinski spektakl. Pobjednici su, naravno, najzadovoljniji. Onima koji su prošle noći ostali kratkih rukava, odnosno svima onima koji se bave filmom, ostaje nada da će možda biti uspješniji iduće godine.

XS
SM
MD
LG