Linkovi

Integracija zapadnog Balkana u Evropu zahtijeva obustave podrške ratnim zločincima - 2004-03-01


Juan Carlos Zarate, pomoćnik američkog državnog sekretara u uredu za borbu protiv terorističkog finansiranja i finansijskog kriminala američkog Ministrastva finansija u razgovoru sa Mirelom Bruk govori o američki nastojanjma se oni koji su odogovorni ,kako za ratne zločine, tako i za terorističke djelatnosti u BiH, izvedu pred lice pravde.

ZARATE: U okviru ovlasti američkog Ministarstva finansija i nastojanja Washingtona da se na području Zapadnog Balkana uspostavi mir i stabilnost identificirali smo osobe koje nastavljaju podržavati ratne zločince, uključujući Radovana Karadžića i Ratka Mladića. Prošlog mjeseca smo objavili imena 13 osoba koja su podržavali, bilo putem političkog pokroviteljstva ili finasijski, ratne zločince i one koji su pružali svaku drugu podršku ratnim zločincima. U martu prošle godine, da podsjetim, objavili smo imena četiri strane, odnosno dvije osobe i dvije kompanije koji su podržavali Radovana Karađića i Ratka Mladića. Mislimo da su ovo značajni koraci u okviru širih nastojanja da se ove osobe izvedu pred lice pravde, da se mir i sigurnost uspostavi na području Zapadnog Balkana i da se bude sigurno da se ove osobe prestanu finansirati.

VOA: Koje su posljednje djelatnosti odjela na čijem ste čelu po pitanju presijecanja mreže finansiranja Radovana Karadžića?

ZARATE: Nastavljamo surađivati sa ostalim agencijama američke vlade, kao i sa našim saveznicima u NATO savezu , Evropskoj uniji, OSCE-u , u pokušaju da u potpunosti otkrijemo one koji podržavaju ratne zločince koji se još uvijek nalaze na slobodi. S naše tačke gledištva vrlo je važno javnosti jasno predstaviti da podrška ovim osobama nije samo kontraproduktivna, već snosi i određene odgovornosti. U slučaju onih kompanija koje smo mi odredili kao pomagače, posljedice su ekonomske vrste.

VOA: Kakve su konkretno optužbe protiv nekadašnjeg člana predsjedništva BiH Mirka Šarovića, najviše rangiranog zvaničnika na listi vašeg ministarstva?

ZARATE: On i još šest osoba koje smo naveli na ovoj posljednjoj listi su koristili političke pozicije da pomogu finansijsku podršku, kao i podršku u ideološkom smislu Radovanu Karadžiću. Kada kažemo ” podrška ” - tu posebno mislimo na jednu osobu koju smo naveli u martu 2003 godine kao lice koje pruža direknu finansijsku pomoć optuženicima. Ono što smo mi vidjeli je korištenje političkog utjecaja, finansijskih sredstava i izvora kako bi se ratni zločinci održali na slobodi.

VOA: Na koji način se prikuplja novac u BiH u svrhu podrške Radovanu Karadžiću?

ZARATE: Pa zasigurno ima različitih načina. Mi smo vidjeli tzv . kriminalna poduzeća gdje se za podrčku koriste nezakonito stečena sredstva. Na primjer, jedna od tih je jedna naftna kompanija koju smo naveli u martu prošle godine koja je omogućavala finansijsku podršku Kradžiću. Banke također - gdje su sredstva ulazila i izlazila iz banaka radi pranja i koja su koristili i ratni zločinici, posebno u cilju skrivanja Radovana Karadžića. Dakle - postoji jako puno načina da mu oni koji ga podržavaju, omoguće da prežive.

VOA: Na koji način američka vlada pomaže vladi BiH da se uhvati sa koštac sa kriminalom u regionu, ne samo u pomenutim slučajevima, već s finansijskim kriminalom u cjelini.

ZARATE: Jednim dijelom ta suradnja je u razmjeni informacija. Američka vlada i vlada BiH jako dobro surađuju zajedno, ne samo po ovom pitanju , već i po drugim pitanjima koja se tiču policijskih snaga, finansiranja terorista, što je, usput rečeno - problem koji nas jako brine. Radi se o razmjeni informacija, svrstavanju izvora, ne samo informacija koje dolaze od strane Sjedinjenih Država, već i iz NATO saveza, zatim pokušaji da se otkriju aktivnosti koje se odvijaju na području Zapadnog Balkana a koje idu na štetu miru , stabilnosti i ekonomskom prosperitetu regiona. Naš primarni cilj je pomoći BiH i narodu Zapadnog Balkana da se bolje integriraju u Evropu kako bi imali naprednu i mirnu budućnost. S moje tačke gledišta to je ključno,a dio tih nastojanja je presijecanje finansiranja onih koji nanose štetu mirovnom procesu.

U drugom dijelu razgovora sa gospodinom Juan Carlos Zarateom iz ureda za borbu protiv terorističkog finansiranja i finansijskog kriminala američkog ministrastva finansija, koji objavljujemo sutra , gospodin Zarate govori o identificiranju terorističkih organizacija u BiH koje su povezane sa Al Qaidom.

XS
SM
MD
LG