Linkovi

Tragom odluke da se penzije u oba entiteta isplaćuju prema mjestu njihovog ostvarivanja - 2004-02-27


Nakon jučerašnje odluke Doma naroda Parlamentarne skupštine B i H da se penzije u oba entiteta isplaćuju prema mjestu njihovog ostvarivanja u Reppublici Srpskoj se danas bilježe pozitivne reakcije.

Fond penzijsko-invalidskog osiguranja Republike Srpske primjeniće bez odlaganja rezoluciju Doma naroda Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovine o načinu isplate penzija prema mjestu njihovog ostvarivanja. Saopštio je ovo danas vršilac dužnosti direktora ovog Fonda, Jovo Kosmajac precizirajući da juče usvojena rezolucija podrazumijeva pravo korisnika na ostvarivanje penzije djelomično ili u cijelosti od onog fonda na čijem su području vršene uplate doprinosa.

Riječ je o primjeni principa koji važe kako između država tako i između fondova u istoj državi jer Bosna i Hercegovina nije jedina država koja ima više penzionih fondova naglasioje Kosmajac. On je, takođe, izrazio nadu da će i Federalni penzioni fond usvojiti principe ove rezolucije jer je to ogroman posao koji zahtijeva svakodnevnu saradnju fondova kako bi se penzionerima olakšalo ostvarivanje njihovih prava.

Gospodin Kosmajac je procijenio da bi možda čak i trećina penzonera mogla biti obuvaćena ovakvim načinom isplate penzija. Inače, Udruženje penzionera Republike Srpske već mjesecima traži primjenu odluke Doma za ljudska prava koja podrazumjeva isplatu penzija svim penzionerima na osnovu mjesta u kome su stekli penziju, a ne samo onim licima koja su dobila spor pred ovim Domom.

Danas se oglasila i Partija demokratskog progresa koja je izrazila zadovoljstvo ovakvom odlukom, uz konstataciju da su konačno, ukinute administrativne prepreke da, kako se ističe, 20 hiljada penzionera iz Republike Srpske ostvare svoje penzije putem Penzinog Fonda Federacije B i H, odnosno, tamo gdje su ih i zaradili.

Podsjećamo da su penzije u Republici Srpskoj znatno niže nego u Federaciji a primjena ove rezolucije bi mogla doprinjeti ujednačavanju penzija u oba entiteta.

XS
SM
MD
LG