Linkovi

Tijela makedonskog predsjednika i drugih nastradalih prebačena u Mostar - 2004-02-27


Vlasti Bosne i Hercegovine su danas i zvanično potvrdile da nema preživjelih u padu aviona u kojem se nalazio predsjednik Republike Makedonije, Boris Trajkovski, koji je jučer ujutro putovao za Mostar, kako bi sudjelovao na konferenciji o investiranju u BiH.

Prema posljednjim raspoloživim informacijama, tijela nastradalih prebačena su tokom večeri u mrtvačnicu u Mostaru.

Više od dvadeset i četiri sata nakon što je izgubljena veza za avionom makedonske visoke delegacij, uz pomoć helikoptera Ministarstva odbrane Federacije BiH, a nakon što su bh. vlasti od SFOR-a preuzele potragu, pronađeni su ostaci predsjedničkog aviona.

Avion se – kako je potvrđeno – srušio na 560 metara nadmorske visine, na nepristupačnom planinskom terenu, bivšoj liniji razdvajanja, koja je još uvijek potpuno minirana.

Ostaci letjelice pronađeni su u blizini sela Huskovići između Mostara i Stoca, na vazdušnoj udaljenosti nešto više od 10 km u odnosu na Mostar.

Podsjetimo, dok je potragu vodio SFOR, ona je jučer vođena na drugom kraju Stoca, u predjelu sela Vrsnik, u Opštini Berkovići, u srpskom entitetu.

Ministar sigurnosti BiH, Bariša Čolak kasno poslijepodne izjavio je kako su na mjesto događaja došli demineri i omogućili pristup spasilačkim ekipama, te je, uz pomoć helikoptera SFOR-a, podignuta olupina i tada je pronađeno sedam leševa nastradalih, od kojih je, kako je saopšteno, šest bilo ugljenisano, dok su se dva nalazila u ostacima aviona.

Ministar Čolak nije mogao ništa reći o uzrocima nesreće, ali je naglasio kako su domaće vlasti u posjedu dvije crne kutije, koje bi trebale dati odgovor na pitanje kako je došlo do pada makedonskog predsjedničkog aviona.

Uviđaj je danas vršila zamjenik državnog tužioca BiH, Medžida Kreso, a na mjestu događaja bili su i makedonski eksperti. Tokom večeri, objavljeno je kako će se u istragu o uzrocima nesreće uključiti i eksperti iz SAD-a, koji bi uskoro trebalo da stignu u Sarajevo.

Očekuje sa da bude izvršena idenitifikacija tijela nastradlih, a najave su da bi najvjerovatnije u nedjelju posmrtni ostaci pokojnog predsjednika Republike Makedonije, Borisa Trajkovskog i njegovih sardnika, mogla biti prebačena u Skoplje.

XS
SM
MD
LG