Linkovi

Nestao avion sa makedonskom delegacijom - 2004-02-26


Zvaničnici NATO-a nastavljaju potragu za makedonskim avionom koji je prema saopćenju SFOR-a, jutros u 8 sati i 20 minuta izgubio kontakt sa kontrolnim tornjem na mostasrkom aerodromu. Sedam članova makedonske delegacije, na čelu sa predsjendikom Borisom Trajkovskim i dva člana posade bili su na putu za Mostar na Medjunarodnu konferenciju o investiranju.

Makedonski zvaničnici kažu da gospodin Trajkovski ne može zvanično biti proglašen mrtvim dok se ne pronadje tijelo i bude identificirano. Ranije je makedonski premijer Branko Crvenkovski rekao kako je njegova zemlja pretrrpjela veliki gubitak nakon što je pao avion zahvaćen nevremenom.

Tokom večernjih sati SFOR je izvjestio da mjesto pada aviona još nije locirano. Federalni MUP, MUP Republike Srpske, SFOR i druge agencije imaju svoje ljude na terenu i oni su aktivno uključeni u potragu za lokacijom pada aviona. Kada vrijeme dopusti helikopteri Oružanih snaga BiH i SFOR-a će provesti zračnu potragu, kaže se u saopćenju SFOR-a. U istom se saopćenju navodi da je područje Stoca i Berkovića, gdje se predpostavlja da je avion pao, brdovito, minirano i sa malo puteva. Uz loše vremenske uvjete i veličinu područja gdje se potraga provodi to operaciju čini izuzetno teškom, kažu iz SFOR-a, koji sa bh vlastima i medjunarodnom zajednicom koordinira potragu.

U medjuvremenu, Vijeće ministara BiH donijelo je odluku da, petak, 27 februar bude proglašen danom žalosti u BiH.

Kako nam je javio Adnan Rondić, prenoseći saopćenje Predsjedništva BiH, sutra će u 15 sati, u sarajevskom Narodnom pozorištu, ovim povodom biti održana komemorativna sjednica. Zračni promet iznad BiH, odvija se bez prekida, potvrdio je zamjenik direktora za civilno vazduhoplovstvo BiH, Dželal Hasečić, koji je također kazao da je ponovno otvoren i Mostarski aerodrom. Inače iz Sarajeva bilježimo brojne izraze saučešća javnih i političkih ličnosti BiH, upućene porodicama poginulih i makedonskom narodu.

Kako nam je iz Mostara u kasnim posljepodnevnim satima javio Mirsad Behram, Medjunarodna koferencija o investiranju u BiH jutros je u Mostaru otpočela zasjenjena tragičnom viješću da je nedaleko od Stoca u avionskoj nesreći poginuo predsjednik Republike Makedonije, Boris Trajkovski, te članovi njegove delegacije.

Ova vijest raširila se medju novinarima još prije 10 sati, uoči početka skupa, a nešto iza 10 sati, predsjedavajući Predsjedništva BIH, Dragan Čović saopštio je kako je – iako se čeka konačna potvrda – avion sa makedonskim predsjednikom doživio nesreću.

Novinari su rasplagali informacijama da je do nesreće došlo u blizini sela Vršnik, u opštine Berkovići, u Republici Srpskoj.

Prema raspoloživim informacijama, koje se inače mijenjaju svakog trenutka, nesreću niko nije preživio, a na terenu su bili pripadnici SFOR-a, Državne granične službe i hitne pomoći.

Predsjedavajuci Predsjednistva BiH, Dragan Čović na pres-konferenciji je oko 12 sati i 30 minuta potvrdio pad aviona Republike Makedonije, te da je avion lociran na krajnje nepristupačnom planinskom terenu, kao i da isključivi pristup mjestu nesreće imaju medjunarodne snage i policija.

“Izgubili smo jednog dragog prijatelja. Želim uputiti saučešće porodici gospodina Trajkovskog i svih drugih nastradalih, Vladi Makedonije i svim gradjanima našeg prijateljskog naroda”, rekao je prvi čovjek bh. Predsjedništva.

Veceras u Mostaru su otkazane sve predvidjene kulturne i zabavne aktivnosti.

Visoki predstavnik medjunarodne zajednice u BiH, Paddy Ashdown naglasio je uz ostalo kako su njegove misli i molitve sa familijama nastradalih.

Pogibija makedonskog predsjednika potpuno je zasjenila rad današnje konferencije o investiranju i izazvala nevjericu i sok prisutnih. Predsjedavajući bh. Predsjedništva, Dragan Čović rekao je kako je bila dilema da li nastaviti sa investicionom konferencijom ili ne, ali da je zajednički procijenjeno, da rad konferencije bude nastavljen. Ovakvu odluku podržao je i visoki predstavnik Paddy Ashdown, rekavši kako je to prava odluka.

Ambasador SAD u BiH, Kliford Bond rekao je uz ostalo kako je odluka da se nastavi sa konferencijom ispravna, te da je predsjedavajući Predsjedništva BiH, Dragan Čovic kontaktirao i vlasti u Skoplju, koje su se, kako je rekao ambasador Bond, složile da se konferencija nastavi.

XS
SM
MD
LG