Linkovi

I dalje kontroverzija o filmu Passion of the Christ - 2004-02-26


Film The Passion of the Christ, reditelja i koscenariste Mela Gibsona, još prije početka prikazivanja ostvario je dva rekorda: po broju kontroverznih reakcija na još nevidjenu priču i po prihodu od ulaznica prodatih u predprodaji. Film je od sinoć u američkim bioskopima, a kontroverze i interes gledalaca za to ostvarenje i dalje rastu.

Nakon prvih projekcija reakcije su i dalje oprečne:

Čujmo prvo rabina Avi Weissa, predsjednika njujorške Koalicije za brigu o Jevrejima.

WEISS: Vatikan je zvanično proglasio da Jevreji nisu odgovorni za ubistvo Isusa Krista. Mel Gibson sad vraća vrijeme unazad. Ne radi se tu o umjetnosti. Problem je u Gibsonu i njegovom antisemitizmu najgore vrste. Ovakve laži inspirirale su ubijanje mojih sunarodnjaka, na milione njih tokom vijekova, a ista je laž inspirirala i sam holocaust.

Ne misle, medjutim, svi Jevreji tako.

Ne čini mi se da je film baš antisemitistički. Ja sam Jevrej, i moj je utisak da je film više uperen protiv Rimljana nego protiv Jevreja. Ono što meni smeta u filmu je to što su autori suviše vremena potrošili prikazujući njegovo direktno mučenje i što u svemu tome ima isuviše krvi.

Prvog dana prikazivanja filma desila se i jedna bizarna smrt:

Dogodilo se to upravo kad su razapinjali Christa i ukucavali eksere kroz njegove ruke i noge...,

... svjedoči Debbie Blanton iz Wichite u Kansasu, koja je juče prisustvovala istoj projekciji na kojoj je jedna njena sugradjanka umrla.

Debbie: Kažu da je izgubila dah i počela da se trese...

Aktivisti različitih organizacija koriste ovu situaciju da u javnost plasiraju svoje poruke - od grupe za zaštitu životinja, koje pozdravljaju nasilje u filmu rekavši da ono podsjeća kakvo se strašno nasilje vrši danas nad životinjama - do Crnih Pantera koji tvrde da je Isus bio crnac.

A gledaoci, bez obzira na sve kontroverze, i dalje u dugim redovima čekaju da kupe ulaznice. O ovom filmu će se sigurno još mnogo govoriti i sa istorijskog i sa umjetničkog, ali i sa komercijalnog aspekta.

XS
SM
MD
LG