Linkovi

Mostar: Medjunardona konferencija o investiranju u BiH - 2004-02-26


I pored tragičnog dogadjaja, avionske nesreće u kojoj su poginuli članovi makedonske delegacije na čelu sa predsjednikom Borsiom Trajkovskim, danas je u Mostaru odpočela sa radom dvodnevna medjunarodna konferencija o investiranju u BiH.

Prema riječima, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Dragana Čovića, koje je i glavni organizator skupa, preko 2 hiljade i 300 učesnika učestvuje u radu konferencije. Glavnina učesnika je bila prisutna na plenarnom dijelu konferencije.

Inače, govoreći danas učesnicima konferencije o razlozima njenog sazivanja, gospodin Čović je rekao kako je oko 100 hiljada mladih napustilo BiH od 1996. godine do 2001. godine, te da ankete iz 2002. godine pokazuju kako se oko 60 posto mladih izjasnilo za emigraciju iz BiH, ako bi za to imali mogućnost.

Medjunarodna konferencija u Mostaru, upravo je i zamišljena kao način da se poruka o BiH ekonomskim potencijalima i poslovnim mogućnostima uputi poslovnom svijetu i izvan granica BiH, rekao je uz ostalo Dragan Čović.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Dragan Terzić, uz ostalo je rekao kako su pred BiH odlučujući mjeseci u smislu ispunjavanja uslova za prijem u evro-atlantske integracije.

Visoki predstavnik, Paddy Ashdown je rekao kako BiH ima privredu u porastu, stabilnu valutu, nisku stopu inflacije i pristupačnu cijenu radne snage. Kao što je ponovno ujedinjenje Mostara pokazalo, ova zemlja ostavlja prošlost iza sebe kako bi gradila bolju budućnost, rekao je gospodin Ashdown.

U izjavi novinarima, američki ambasador, Clifford Bond je rekao kako predsjedavajući Predsjendištva BiH, Dragan Čović zaslužuje sve pohvale, napomenuvši kako su na konferenciji prisutni i američki biznismeni, a u organizaciji skupa pomogao je i USAID, američka organizacija za medjunarodni razvoj.

Novinarima je danas saopćeno kako će investiciona konferencija sutra biti nastavljena, ali zbog današnje tragedije makedonske delegacije, neće biti plenarnog zasjedanja, nego će se rad odvijati po radnim stolovima.

XS
SM
MD
LG