Linkovi

Stanje ljudskih prava u Iraqu - 2004-02-25


Na čelu iračkog ministarstva za ljudska prava se nalazi Abd al-Basit Turki. Zbog prirode bivšeg režima, kaže gospodin Turki, nisu postojala ljudska prava. Gospodin Turki još dodaje daće ministarstvo uspostaviti centar za obuku novih iračkih policijsklih snaga i iračkih sudaca. Iračani koji rade za Ministarstvo za ljudska prava prikupljaju podatke o sudbini na stotine hiljada onih koji se vode kao nestali od ruke režima Saddama Husseina. Otkrivene su masovne grobnice. Bushra al-Ubaydi, istraživač pri ovom ministarstvu kaže da su se u jednoj otkrivenoj grobnici nalazila samo, kako se čini, dječija tijela. Dokazi prikupljeni na ovoj i drugim lokacijama korističe se kada otpočne suđenje. Ministarstvo također priprema Iračku deklaraciju o ljudskim pravima i ohrabruje uspostavljanje širom Iraka organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava. Jedna od takvih grupa je i iračka Liga političkih zatvorenika koja prikuplja dokumentaciju o mučenjima i ubistvima političkih protivnika koje je izvršio režim Saddama Husseina. Doživjeo sam pakao ali sam osta živ, kaže jedan od članova Lige. Imamo disketu koju ćemo dostaviti kako bi pokazali svijetu kako je Saddam vršio svoje zločine. Paul Bremer, američki administrator u Iraku je rekao da će iračko Ministarstvo za ljudska prava biti korektor za decenije izopačene vladavine i da će pomoći u usmjeravanju nove iračke administracije da služi i štiti narod. Gospodin Bremer je još rekao da će to ministarstvo biti dio reprezentativne i suverene iračke vlade.

BREMER: Ta vlada bi trebala djelovati u skladu sa zakonom o prelaznoj administraciji koji štiti osnovna prava i osigurava stabilnu političku strukturu. Prema tom zakonu iračani će uživati slobodu govora, slobodu udruživanja i slobodu vjeroispovjesti i praktikovanja vjere. Svi iračani će biti jednaki pred zakonom bez obzira na svoje porijeklo, bez obzira na vjeru i spol.

Novo Ministarstvo za ljudska prava je još jedan dokaz o hitnoj potrebi za institucijama u Iraku koje su politički odgovorne.

XS
SM
MD
LG