Linkovi

Smjena vojnih snaga u BiH je pokazitelj suradnje NATO-a i EU kaže gospodin Scheffer - 2004-02-24


Govoreci pred Komitetom za vanjske poslove, sigurnosnu i odbrambenu politiku Europskog parlamenta, generalni sekretar NATO saveza, Jaap de Hoop Scheffer je rekao da je jedan od najboljih pokazatelja suradnje NATO-a i Evropske unije skora smjena vojnih snaga u Bosni i Hercegovini. Ovom prilikom on je najavio da će se štab Alijanse, koji će u BiH ostati i nakon odlaska SFOR-a, fokusirati na tri ključne oblasti: pomoć u odbrambenim reformama, potraga za ratnim zločincima i borba protiv terorizma.

Da bi Bosna i Hercegovina napravila napredak u približavanju Evropskoj Uniji neophodno je što prije praktično riješiti pitanja iz Studije izvodljivosti i napraviti progres u tom pravcu na osnovu sopstvene inicijative i vlastitih resursa, izjavio je danas u Banjaluci šef misije Evropske komisije u BiH, Majkl Hemfriz.

On je posebo istaknuo da je Neophodno napraviti značajan napredak u saradnji sa Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu, precizirajući da privođenje pravdi Ratka Mladića i Radovana Karadžića nije nemoguće. On je, ujedno, demantovao da se najtraženiji haški optuženici nalaze u Srbiji istakavši da, po njegovom shvatanju, oni vrlo lako prelaze državnu granicu te da to i sada rade.

XS
SM
MD
LG