Linkovi

Masovne grobnice u Iraku - 2004-02-24


Danas, koalicija na čelu sa Sjedinjenim državama sarađuje sa Upravnim vijećem u Iraku na izradi nacrta osnovnog zakona sa prijedlogom zakona o ljudskim pravima. Predsjednik George W. Bush je rekao da iračani svakodnevno ostvaruju napredak u pravcu demokratije.

BUSH: Irački građani se ne moraju bojati diktatorove tajne policije ili toga da će završiti u masovnim grobnicama. Sobe za mučenje su zatvorene. Od 55najviših zvaničnika bivšeg režima mi smo uhvatili ili ubili 46.

Zločini Saddama Husseina protiv iračkog naroda pažljivo se istražuju. Od kada je njegov režim zbačen u maju prošle godine izviješteno je o postojanju 270 masovnih grobnica. Do sredine januara ove godine istražitelji su potvrdili otkriće više od 50 grobnica. U nekima se nalazilo nekoliko desetina tijela, svezanih ruku i sa rupama od metaka na potiljku. Neke grobnice prositru se po nekoliko stotina metara i natrpane su hiljadama tijela.

Među mrtvima ima Kurda, Shiita, Sunita, Egipćana, Kuvajćana a ubijani su i Iranci.

Pastir Settar Khalaf je je istražiteljima iz organizacije Human Rights Watch ukazao na grobnicu u blizini grada Basre. Gospodin Khalaf je rekao da je u proljeće 1999. god. vidjeo da buldožer iskopava tri jame, a narednog dana je vidio autobuse iz kojih je izašlo 80 do 100 ljudi. Zatvorenici su poredani duž jama i ubijeni. Buldožer je zatim zemljom zatrpao tijela.

Sjedinjene države, Ujedinjene nacije, Amnesty International i Human Right Watch procjenjuju da je režim Saddama Husseina usmrtio na stotine hiljada ljudi. U izvještaju kojeg je sačinila Američka agencija za međunarodni razvoj se kaže da, ukoliko se ovi brojevi pokažu tačnim, to će biti zločin protiv čovječnosti kojeg jedino nadmašuju genocid u Ruandi 1994. god, kambodžanska polja smrti Pola Pota sedamdesetih godina i nacistički Holokaust protiv evropskih jevreja u Drugom svjetskom ratu.

XS
SM
MD
LG