Linkovi

Kirkuk: Sedam mrtvih nakon samoubilačkog napada na policijsku stanicu - 2004-02-23


U samoubilačkom bombaškom napadu na policijsku stanicu u Kirkuku na sjeveru Iraka poginulo je najmanje sedam osoba, a ranjeno na desetine. Zvaničnici iračke policije kažu da su većina žrtava u jutrošnjoj eksploziji u kurdskom dijelu grada bili policajci. Američki ministar odbrane Donald Rumsfeld je doputovao u Bagdad neposredno nakon napada, kako bi se sastao s američkim vojnim zvaničnicima i članovima novih snaga sigurnosti, koje treniraju Amerikanci.

U isto vrijeme je predsjednik Bush izjavio da Sjedinjene države neće napustiti Irak usprkos poteškoćama na uspostavi nove iračke vlade. U svom obraćanju guvernerima američkih saveznih država, on je rekao da ima Amerikanca i Iračana koji misle da će Sjedinjene dražave povući svoje vojnike iz Iraka i pustiti zemlju da riješi svoje vlastite probleme.

Američki predsjednik je rekao da Sjedinejne države neće ustuknuti pred teškim zadatkom koji predstoji. Istovremeno, u izvještaju Ujedinjenih naroda se navodi da bi se izbori u Iraku mogli održati krajem ove ili početkom 2005 godine, ukoliko irački lideri budu postigli dogovor i ukoliko se stvori izborni zakon.

XS
SM
MD
LG