Linkovi

Pred Avganistanom stoje još mnogi izazovi ali ta zemlja postiže napredak... - 2004-02-20


Nakon više od dvije decenije sovjetske okupacije, građanskog rata i loše vladavine Tlebana Avganistan se počinje oporavljati. Kao što je rekao predsjednik George W. Bush, narod Avganistana ide naprijed.

”Pred Avganistanom stoje još mnogi izazovi ali ta zemlja postiže napredak i njen narod je beskrajno daleko od noćne more koju je podnosio pod talebanskim režimom.“

Još jedan znak napretka je i prikazivanje u Washingtonu, u prostorijama Filmskog udruženja, prvog avganistanskog filma snimljenog nakon pada Talebana.

”Osama” film koji je osvojio nagradu Zlatni globus kao najbolji strani film u 2003. god. je priča o jednoj avganistanskoj djevojčici koja je, da bi dobila posao,bila prisiljena da se preruši u dječaka pod imenom Osama.

Said Tayeb Jawed, avganistanski ambasador u Sjedinjenim Državama istakao je vezu između naslova filma i terorističkog lidera al-Qaide Osame bin Ladena. Ambasador Jawqad je rekao da je i mnogo prije 11. septembra to ime mučilo i terorisalo avganistanski narod.

Farida Azizi, Avganistanka i aktivista kaže da je, dok je živjela u Avganistanu vidjela mnogo djevojčica poput glavne junakinje filma koje su svakodnevno rizikovale svoj život kako bi pomogle svojim porodicama da se prehrane.

Marina Golbahari, trinaestogodišnja zvijezda filma Osama je nekada živjela u Kabulu kao nepismena prosjakinja. Mnogi drugi članovi filmske ekipe su kako je izvješteno živjeli u sirotištima i izbjegličkim kampovima.

Osama je filmski debi režisera Siddiqa Barmaka. Gospodin Barmak kaže da smatra da je to dobar način da se njegova zemlja predstavi svijetu i dodaje da misli da je to dobra poruka, dobar most među ljudima kako bi razumjeli jedni druge.

XS
SM
MD
LG