Linkovi

Protest novinara Dnevnog Avaza pred OHR-om - 2004-02-20


Danas su novinari, urednici i grafičari “Dnevnog avaza” protestirali ispred Ureda visokog predstavnika u Sarajevu zbog, kako tvrde, uvođenja cenzure u BiH, ističući da za to odgovornost direktno snosi Visoki Predstavnik za BiH.

Povod okupljanju je, odluka kantonalnog suda Sarajevo koji je donio privremene mjere kojima zabranjuje Avazu, kako se navodi, dalje pronošenje i izražavanje neistinitih tvrdnji na račun tužitelja Zlatka Lagumdžije.

Inače, kantonalni sud u Sarajevu, jučer je donio i presudu prema kojoj je Avaz, predsjedniku SDP Zlatku Lagumdžiji dužan isplatiti, na ime nematerijalne štete, iznos od 10 000 KM. U Avazu ističu da se prvi put, u postkomunističkoj Evropi, jednoj novini, bez suđenja i ročišta, zabranjuje pisanje o nekom političaru.

Uposlenici Avaza, predvođeni glavnim urednikom Fahrudinom Đapom, predali su OHR-u pismo sa svojim zahtjevima tražeći od visokog predstavnika ukidanje sudske cenzure. Traži se donošenje zakona o lustraciji, te zabrana rada sudijama koji su sarađivali sa komunističkim tajnim službama. Navodi se kako je to provedeno u svim tranzicijskim zemljama u Evropi i da je to jedan od uvjeta za ulazak BiH u EU.

Šta je laž, a šta nije je pitanje o kojem odlučuje sud, izjavio je povodom ovih protesta visoki predstavnik Paddy Ashdown. Ashdown smatra kako zabrana objavljivanja laži nije cenzura, pošto su, kako kaže, sudije u ovoj zemlji odlučile da novinari nemaju pravo objavljivati neistine, ističući kako se od njega ne može očekivati uplitanje u presudu suda. On je izrazio žaljenje što su predstavnici tog lista odbili da se danas susretnu s njim.

Uposlenici “Dnevnog avaza” najavili su da će se svakog petka u 11 sati okupljati ispred zgrade OHR-a u Sarajevu sve do ispunjenja njihovih zahtjeva.

XS
SM
MD
LG