Linkovi

Uskoro prvih 320 policajaca SIPA - 2004-02-20


Zamjenik direktora Agencije za informacije i zaštitu B i H, Dragan Lukač potvrdio je danas u Banjaluci da će naredne sedmice biti saopštena imena prvih 320 policajaca koji će biti primljeni u službu ove Agencije. Lukač je, takođe saopštio da se SIPA neće miješati u nadležnosti entitetskih policija ujedno demantujući da iz Agencije »cure« informacije o ratnim zločincima.

Od oko 900 kandidata, iz svih dijelova BiH, koliko ih se prijavilo na konkurs Agencije za informacije i zaštitu Bosne i Hercegovine za popunu odjela za zaštitu diplomatsko-konzularnih predstavništava, izabrano je 537 uniformisanih policajaca od kojih će 320 dobiti posao. Njihova imena će, nakon sagledavanja rezultata današnjeg testiranja biti poznata naredne sedmice.

Saopštio je ovo na konferenciji za novinare u Banjaluci, zamjenik direktora Agencije za informacije i zaštitu B i H, Dragan Lukač navodeći da će nakon prijema ovih kandidata SIPA i praktično početi sa radom.

»Formira se jedna klasična državna policija, odnosno, policija na razini države Bosne i Hercegovine bez ikakvih pretenzija da oduzima nadležnost ili autonomnost bilo kog entitetskog Ministarstva unutarnjih poslova, što znači da će MUP Republike Srpske, odnosno, federalno Ministarstvo unutarnjih poslova, kantonalna ministarstva u Federaciji, zapravo, raditi sve one svoje poslove koje su i do sada radili.«

Lukač nije želio da špekuliše imenom budućeg direktora Agencije za informacije i zaštitu dok se na završi zakonska procedura.

»Činjenica je da će direktor Sipe biti neko od ljudi hrvatske nacionalnosti jer je to dogovoreno u okviru ovih podjela koje su vršene na razini institucija koje su formirane u Bosni i Hercegovini.«

Dragan Lukač je takođe odbacio nedavne tvrdnje glavnog tužioca haškog tribunala,Karle del Ponte da iz Sipe »cure« informacije o osobama optuženim za ratne zločine.

»Ako SIPA,još uvijekf nije u operativnoj funkciji a ona to nije,onda, zapravo,ona i ne raspolaže bilo kakvim informacijama u vezi sa mjestima gdje se krije neko od osoba koje su osumnjičene za ratne zločine. Ako ne posjeduje te informacije, onda kako ih može davati takvim osobama »?

Recimo i to da je danas iz MUP-a Republike Srpske saopšteno da su policajci Centra javne bezjednosti Srpsko Sarajevo Ivan Šarac, Veljko Borovčanin i Dragan Bašović, razriješeni dužnosti u ovom Centru u skladu sa nedavnim zahtjevom OHR-a koji ih je stavio na svojevrsnu crnu listu osoba koje se dovode u vezu sa licima optuženim za ratne zločine.

XS
SM
MD
LG