Linkovi

Akcija SFOR-a na Palama - 2004-02-19


Pripadnici SFOR-a pretresli su danas na Palama prostorije Pošte i Telekoma te Radija Sveti Jovan, čiji je vlasnik kćerka Radovana Karadžića. Nije saopšteno da li je tokom inspekcije ovih objekata bilo incidenata.

Tridesetak pripadnika SFOR-a pretreslo je danas zgradu u kojoj su smještene prostorije Pošte i Telekoma na Palama a potom i Radija Sveti Jovan, čiji je vlasnik Sonja Karadžić-Jovičević kćerka Radovana Karadžića. Inspekcija ovih objekata trajala je od 10 do 14 sati i 30 minuta a prema riječima portparola SFOR-a, Metjua Broka riječ je o akciji koju međunarodne vojne snage sprovode u okviru svog mandata kako bi se pronašle osobe koje su optužene za ratne zločine i njihovi pomagači. Brok nije precizirao da li je tokom današnje inspekcije bilo i kakvih konkretnih rezultata u tom smislu ali je potvrdio da je iz zgrade Pošte izuzeta određena dokumentacija.

Više detalja nije imao ni portpaol Centra javne bezbjednosti Srpsko Sarajevo Miroslav Popara. »O tome šta je cilj akcije mi se ne možemo izjasniti niti o tome šta je ostvareno tokom akcije, da li su izuzeti neki materijali, predmeti itd.«

Miroslav Popara je, međutim, potvrdio da su u današnjoj inspekciji učestvovali i pripadnici lokalne policije.

”U momentu otpočinjanja o akciji su odmah obavješteni u policijskoj stanici Pale. S obzirom na to da u SFOR-u insistiraju na tome da akcija bude zajednička-ona i jeste zajednička u onim elementima u kojim je bila i ona koja je izvedena u januaru ove godine u Palama. Dakle, mi smo odredili policajce koji sa pripadnicima SFOR-a učestvuju u određenim aktivnostima, znači, ne u svim.«

Danas se oglasila i Sonja Karadžić-Jovićević koja je potvrdila da je inspekcija pripadnika SFOR-a u prostorijama Radija Sveti Jovan bila korektna i da je kratko trajala. Ona je saopštila da nije dobila nikakav zvanični zapisnik te da ukoliko nešto nedostaje u zgradi Radio stanice, onda je to, kako je istakla, uzeto bez njene dozvole i znanja.

XS
SM
MD
LG