Linkovi

Shuttle ponovo u svemiru - 2004-02-19


Svemirski brod, koji je u mirovinu trebao otići 2010. godine, uskoro će ponovo biti aktiviran usprkos dva tragična događaja. Mada stara već 23 godine,NASA-ina ”vrijedna“ raga ima još puno toga da obavi jer je jedino svemirsko vozilo koje se može korisititi više puta.

Lynn Cline je zamjenica direktora Odjela za svemirske letove u NASI kaže: “Mislim da je svemirski brod takvog tipa jedinstveno vozilo. S obzirom na to da se može više puta koristiti, radi o fantastičnom dostignuću. Shuttle nam je pružio mogućnost istraživanja svemira, i to ne samo nama već i našim međunarodnim partnerima.“

Svemirski brodovi su korišteni kao laboratorije u orbiti, lanseri za satelite i kao dokovi za popravak satelita. Posljednjih godina njihova misija se usmjerena je na pružanje podrške Međunarodnoj svemirskoj stanici. A ako kaže gospođa Cline, zadaci te vrste biće nastavljeni i u narednih šest godina:

”Mi ćemo se fokusirati na okončanje izgradnje svemirske stanice. Do pola smo završili taj posao i tokom narednih misija svemirskim shuttleom moramo poslati dodatnu opremu kako bi okončali radove na kompletiranju međunarodne svemirske stanice.“

Međutim, prije nego shuttle nastavi letove u svemir, mora proći strogu provjeru nakon fatalne nesreće broda Columbia.

Inače, okončanje misije shuttle-ova do kraja 2010. godine znači da NASA otkazala sve misije opsluživanja teleskopa Hubble, čijim su posredstvom na zemlju stigli neprocjenjivo vrijedni snimci univerzuma. Nema, naime, dovoljno vremena da se shuttle pošalje i u petu misiju za teleskop Hubble prije nego brod ode u ”mirovinu.“

Kada govore o tome zvaničnici NASE kažu da eventualni kraj programa svemirskih brodova nije uzrokovan tragedijama Columbije i Chalangera.

”Jedan moj prijatelj astronaut mi je rekao da je bilo koje stvorenje koje ne može prevazići lokalno okruženje, uzdići se iznad svojih uobičajenih navika, strahova i ograničenja sa kojima živi, prije ili kasnije osuđeno na izumiranje” - kaže doktor Suleyman Gokoglu, znanstvenik u NASA-i koji je radio sa posadom Columbije.

Buduća istraživanju svemira vjerovatno će se uskoro usmjeriti ponovno ka Mjesecu, a potom i Marsu. Predsjednik Sjedinjenih država George W. Bush, govoreći o novim američkim ciljevima istraživanja svemira je rekao da će predstojeći napori biti usmjereni na stvaranje takvih svemirskih brodova i opreme koji bi trebali, uz korištenje Mjeseca kao svemirske međutačke, dovesti do leta prve ljudske posade na Crvenu planetu.

XS
SM
MD
LG