Linkovi

Paddy Ashdown: U Mostaru smo na dobrom putu! - 2004-02-19


Kada je riječ o provođenju novog Statuta grada Mostara, mi se nalazimo na dobrom putu i idemo onom brzinom za koju sam vjerovao da ćemo postići u ovoj fazi. To je danas u Mostaru, nakon razgovora sa čelnicima grada, izjavio visoki predstavnik Paddy Ashdown. Lord Ashdown je pozdravio način na koji se HDZ ne slaže sa njegovom odlukom, a to je pravnim putem, naglasivši kako je to normalna pojava u demokratskim društvima, te da bi pogrešan način bio opstrukcija.

Visoki predstavnik, Paddy Asdown danas je nakon sastanka sa mostarskim čelnicima istakao kako u provođenju novog statuta grada, koji – podsjećamo – stvara jednu opštinu od postojećih šest, koje postaju izborne jedinice – do sada stvari idu dobro.

Dogradonačelnik Ljubo Bešlić jučer je nakon sastanka sa Ashdownovim zamjenikom, Wernerom Wnendtom izjavio kako će hrvatska strana pravnim putem pokušati osporiti Asdownovu odluku o Mostaru.

Visoki predstavnik je danas izjavio kako je to potpuno odgovarajući stav i da je opcija pravnog preispitivanja odluka dobrodošla u svakom demokratskom društvu.

«Nije tajna da se HDZ ne slaže sa odlukom koju sam donio, ili da se SDA ne slaže. Pravi način da se iskaže to neslaganje je putem sudova, a pogrešan način je kroz opstrukciju ili ometanje javnog poretka. Drago mi je da je preduzet prvi od tih koraka, a ne drugi.»

Upitan kako komentariše odluku Vijeća Opštine Sjever, koje je odbacilo njegovo rješenje, lord Ashdown je rekao da oni imaju pravo da rješenje odbiju, ali da se implementacija nastavlja.

«Do sada nije bilo opstrukcija i ja ih ne očekujem. Ako ih bude, ja ću morati djelovati i djelovaću», rekao je visoki predstavnik.

Gradonačelnik Hamdija Jahić je rekao uz ostalo kako čelnici grada računaju da će imati svakodnevnu saradnju sa OHR-om, kada je riječ o implementaciji novog Statuta.

Visoki predstavnik je danas u Mostaru, pored ostalog, održao i seriju sastanaka sa omladinskim organizacijama, te studentskih udruženja sa Univerziteta «Džemal Bijedić» i Univerziteta na hrvatskom jeziku.

XS
SM
MD
LG