Linkovi

Konzevativne grupe traže poništenje bračnih dozvola za homoseksualce - 2004-02-18


U San Franciscu se praktički dešava prvi ovakav slučaj u Sjedinjenim Državama, u kojima su brakovi izmedju homoseksualaca i lezbejki ili zabranjeni ili nisu priznati. Medjutim, i ove ceremonije sklapanja brakova u San Franciscu dovedene su u pitanje.

Već peti dan zaredom, stotine parova čekaju u dugim redovima i po lošem vremenu da bi dobili izvode o sklapanju braka. Direktivom gradonačelnika Gavina Newscoma naloženo je, prošlog četvrtka, nadležnim službenicima da izdaju takve izvode, uz obrazloženje da parovi istog pola imaju pravo na sklapanje brakova - prema kalifornijskim zakonima o jednakopravnoj zaštiti. Mnogi gradski službenici i stanovnici dobrovoljno su radili tokom proteklog vikenda i gradska vijećnica je bila otvorena radi bračnih ceremonija.

Nije, medjutim jasno, koliko će ovo potrajati. Juče su dvojica sudija saslušala zahtjeve konzervativnih grupa koje tvrde da grad San Francisco krši kalifornijski zakon koji dozvoljava jedino brakove izmedju muškarca i žene.

Pitanje homoseksualnih brakova postalo je sveamerička vruća tema. Vrhovni sud države Massachusetts proglasio je da homoseksualni brakovi moraju biti legalizirani.

Predsjednik Bush je, medjutim, rekao da će, ako bude nužno, i on podržati proširenje američkog ustava kojim bi se brak definirao isključivo zajednicom muškarca i žene.

XS
SM
MD
LG