Linkovi

Podržati slobodu za Srednji istok - 2004-02-18


Na Srednjem istoku, kao i na drugim područjima, Sjedinjene države nastoje promovirati demokraciju i slobodno-tržišne reforme. To, međutim, ne znači - kako je istakao američki državni sekretar Colin Powell - da Sjedinjene države ”nastoje nešto nametnuti“ arapskim i muslimanskim zemljama:

Powell: Nastojimo sagledati pitanja na kojima možemo surađivati sa zemljama iz tog regiona. To je istovremeno i način da uz nas vežemo to područje.

Kroz program inicijativa o partnerstvu na Bliskom istoku Sjedinjene države podržavaju političke, ekonomske i napore na reformama u društvenoj sferi. Američki predsjednik je, ne jednom naglasio, da Sjedinjene države ” stoje na strani onih koji se zalažu za reforme:“

Bush: Objezbjeđujemo kredite i poslovne savjete koji podstiču i ohrabruju kulturu poduzetništva na Srednjem istoku. Uspostavljamo načine poslovnog osposobljavanja žena, učimo ih vještini poduzetništva i pomažemo im da steknu društvenu i ekonomsku jednakost. Podržavamo aktivnosti onih koji su za reformu pravosuđa i zahtijevaju neovisno sudstvo i vladavinu zakona.

U arapskim zemljama prava žena su vrlo često vrlo ozbiljno ograničena. Kako žene, međutim, budu osvajale prava na učešće u javnom životu, one će trebati znati kako se obraćati širokom auditoriju, kako istupati u medijima, kako organizirati političke kampanje. Vještine takvog komuniciranja sadržaj su seminara u Dohi, glavnom gradu Katara, koji drže političke aktivistkinje iz Maroka, Jordana i Libana, a takođe i iz Sjedinjenih država i Kanade.

U Amanu, glavnom gradu Jordana, realizira se program ”Zakon i žene.” U mnogim arapskim zemljama ženama su uskraćena prava koja imaju muškarci kada su u pitanju porodični odnosi, vlasništvo, naslijeđivanje, pa čak i putovanje. Taj program, zapravo široka konferencija, profilirana je tako da učesnicima iz desetak i više arapskih zemalja pruži priliku da razgovaraju o zakonima i praksi kojima se ženama uskraćuje jednakost pred zakonom i načinima na koji se nejednakost žena može promijeniti.

Kao što je to istakla Amina Lemrini, aktivistkinja iz Maroka, ”bićemo u stanju mjeriti napredak prema demokratiji, državi zakona i modernim odnosima gledajući na to koliko su puna prava žena i njihovo poštivanje - zaista i zaživjela u praksi .”

XS
SM
MD
LG