Linkovi

Kongres traži istragu poslovanja bivše Cheneyeve kompanije - 2004-02-18


Nekoliko ljudi, dobro upoznatih sa načinom poslovanja američke kompanije Halliburton u Kuwaitu i Iraku, svjedočilo je pred Kongresom, tvrdeći da je Halliburton svjesno napuhavao cijene kako bi povećao svoj profit. Kongresni Demokrati i predsjednički kandidatite stranke učinili su Halliburtonove velike ugovore sa američkom vladom - velikom temom u predizbornoj kampanji.

Halliburton, na čijem se čelu ranije nalazio podpredsjednik Dick Cheney, u više je navrata negirao optužbe da je Ministarstvu odbrane stotinama miliona dolara skuplje zaračunavao svoje usluge. Kompanija je nadoknadila Pentagonu 33 miliona dolara u vezi s dva odredjena slučaja.

Jedan od glavnih svjedoka na ovom saslušanju, Henry Bunting, ranije je bio zadužen za kupovne naloge Halliburtona. On kaže da je Halliburton rutinski kupovao stvari po višim cijenama od izabranih snabdjevača, ali držeći pojedinačne naloge na nivou ispod 2 i po hiljade dolara - jer bi veće nabavke zahtijevale javni natječaj za snabdjevača. On je kao primjer naveo kupovni nalog za peškire nabavljene za Halliburtonov pogon u Kuwaitu. Originalna cijena je bila oko 1 i po dolar po komadu, ali je menadžer izmijenio kupovni nalog, dodavši izvezene logotipe kompanije, po cijeni od 4 i po dolara po peškiru.

BUNTING: Normalna je praksa da ako mijenjaš zahtjeve, tražiš novu ponudu. Medjutim, menadžer je izvršio pritisak da se taj izmijenjeni nalog pošalje bez nove ponude.

Predsjedavajući nadležnog senatskog Komiteta, senator Byron Dorgan, ispitivao je gospodina Buntiga posebno o navodima da su zvaničnici kompanije često ohrabrivali uposlenike da naručuju stvari po visokim cijenama, jer će Halliburton biti obeštećen i više od stvarnih troškova.

DORGAN: I vi ste lično čuli supervizore u kompaniji za koju ste radili da su govorili: Ne brinite za cijene, veći troškovi, veća zarada?

BUNTING: Da, jesam. To je bilo uobičajeno. Menadžer bi rekao: dajte te cijene i, zapamtite, to su pokriveni troškovi ili nešto tako. A znalo se - izbaci ponude i nije važno po kojim cijenama.

Senator Richard Durbin prenio je ljutnju svojih demokratskih kolega.

DURBIN: Ne radi se ovdje o zaštiti naših trupa, o pobjedi u ratu ili stvaranju mira - ovdje se radi o tome da se bogati još više bogate, zahvaljujući tome što su dobili ugovore ili bili na Halliburtonovoj listi dobrih ponudjača.

Senator Dorgan je rekao da je na raspravu bio pozvan i predstavnik Pentagona, ali da je poziv odbijen. Halliburton se požalio da su kritike na njegov rad politički motivirane, prije svega zbog ranijih veza sa podpredsjednikom Cheney-em. Sam gospodin Cheney je više puta izjavio da on sa tom kompanijom nema nikakve veze otkad je iz nje otišao.

XS
SM
MD
LG