Linkovi

NATO: Uhapsiti Karadžića i Mladića prije odlaska iz BiH - 2004-02-16


U funkciji priprema za predaju NATO misije u Bosni i Hercegovini snagama Europske unije, danas su se u Briselu okupili članovi Stalnog NTAO vijeća, Političko-sigurnosnog komiteta Unije te vojni zapovjednici snaga SFOR-a i visoki predstavnik lord Ashdown.

Nakon što su sa terena dobili posljednje informacije o sigurnosno-političkim prilikama, zvaničnici NATO su obećali da će "učiniti sve" da prije okončanja bh misije, uhapse i predaju Tribunalu sve haške bjegunce, uključujući i Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Nakon sastanka je generalni sekratar NATO, Jaap de Hoop Scheffer, je izrazio nadu da će mirovne snage SFOR-a u Bosni i Hercegovini, prije nego misiju predaju Europljanima, biti u prilici u Hag poslati sve bjegunce od medjunarodne pravde,koji se još uvijek kriju u toj zemlji.

Na pitanje novinara o tvrdnji glavne tužiteljice Tribunala, Carle del Ponte da je Karadžić, zajedno sa Ratkom Mladićem u Beogradu, Scheffer je izbjegao odgovor o posljednjim saznanjima vojnog saveza o mjestu skrivanja nekadašnjeg lidera bosanskih Srba. Umjesto toga, on je izrazio nadu da će do planirane predaje bh misije snagama Europske unije, NATO okončati višegodišnje skrivanje haških bjegunaca.

"Naravno, iskreno se nadam da će prije početka europske misije u Bosni i Hercegovini ti ljudi biti tamo gdje i treba da budu, u Hagu. NATO i SFOR će učiniti sve što je moguće da to postignu. Znate da je to bila i da jeste naša želja", rekao je generalni sekretar NATO.

U svjetlu nedavnog obećanja sa neformalnog skupa ministara odbrane vojnog saveza da će na predstojećem, junskom samitu NATO u Istambulu biti objavljeno vrijeme gašenja jedne i početka druge misije u Bosni i Hercegovini, Scheffer je rekao da se užurbano radi na "domaćem zadatku" pripreme primopredaje sigurnosnog angažmana. On naglašava da je od posebne važnosti da se ta zadaća dovrši što prije, uz punu suradnju i slaganje vlasti u Sarajevu.

Iako još ništa nije konačno dogovoreno, već sada je jasno, prema zvaničnicima EU i NATO, da će vojni savez ostati u Bosni i Hercegovini i nakon formalnog okončanja misije SFOR-a. Danas je eneralni sekratar mogao samo potvrditi namjeru Alijanse da ostane u zemlji, kao i to da će sigurnosni sporazum "Berlin plus" biti okvir budućeg funkcioniranja dvije organizacije u Bosni Hercegovini.

XS
SM
MD
LG