Linkovi

Sa zatočenim u Guantanamu se dobro postupa - 2004-02-16


Petnaestogodišnji Muhammed Ismali Agha je sada sa porodicom u svom rodnom gradu Nawzad u Pakistanu. On i druga dvojica maloljetnika, ilegalnih boraca su nedavno pušteni iz američkog pritvornog centra u Guantanamu na Kubi.

U početku nisam bio sretan, kaže Agha. Bio sam zbunjen, ali su kasnije Amerikanci prema meni bili tako dobri. Sa njima sam se dobro proveo na Kubi. Sada mogu čitati i pisati. Agha je, takodjer, naučio Engleski i u stanju je da čita Kuran.

Aga je bio jedan od mnogih dječaka koje su regrutovali Talebani da se bore protiv koalicijskih snaga u Afganistanu. Generalni sekretar UN-a, Kofi Annan je 1999. godine izvjestio da se djeca mladja od 14 godina bore unutar talebanskih snaga. Djeca su nevina, tako da je njih najlakše obraditi, rekao je jedan od zarobljenih talebanskih boraca.

Ekstremne muslimanske medrese u Pakistanu su pogodno tlo za regrutiranje talebanskih terorističkih grupa. Roditelji često nisu upoznati da su njihova djeca namamljena u nasilje.

Upravnik škole-medrese, koju je pohađao 13-to godišnji Maroof Ahmad Awan, je dječaka uputio da se bori u Afganistanu. Njegove roditelje čak niko o tome nije ni pitao. Razljućeni Awanov otac je tužio upravnika medrese sudu u Karachiu. Ja sam im predao sina da nauči Kuran, rekao je njegov otac, a ne da rukuje oružjem.

Terorističke grupe kao Kashmir Lashkar-i-Taiba, regrutuju djecu u medersama da bi ih koristili kao ljudske bombe. Jedan od takvih regruta je bio prvi bombaš samoubica u Kashmiru. Imao je samo 18 godina.

Odredjivanje godina ilegalnih boraca, kao nedavno puštenog Muhammeda Ismaila Aghe je bio problem za koalicijske snage u Afganistanu. I zbog toga što maloljetni fanatik može jednako ubiti kao i odrasla osoba, trebalo se uvjeriti da zatočenici koji budu pušteni ne predstavljaju prijetnju nevinim ljudima. Bez obzira na njihove godine, ili opasnost koju predstavljaju, prema svim zatočenim se u Guantanamu humano postupa.

Američki general, Geoffrey Miller, koji je zapovjednik pritvornog centra, kaže da je za zatočene osigurana i posebna zdravstvena služba.

...jer su neki od njih došli ranjeni, a neki sa dugogodišnjim zdravstvenim problemima.

Kao što je u oktobru 2002, oslobodjeni Faiz Mohammed, ilegalni borac iz Afganistana rekao - prema nama su se dobro odnosili.

XS
SM
MD
LG