Linkovi

M. Hamfriz: Republika Srpska u nekim segmentima kočnica približavanju evropskim integracijama - 2004-02-16


Šef misije Evropske komisije u BiH, Majkl Hemfriz poručio je danas u Banjaluci da bi prioriteti među 16 uslova koje je neophodno ispuniti kako bi se pristupilo realizaciji studije izvodljivosti i pridruživanju Evropskoj Uniji trebali biti Visoki sudski i tužilački savjet i Agencija za informacije i zaštitu-SIPA.

Bosna i Hercegovina bi do kraja juna ove godine, kada ističe rok, trebala ispuniti svih 16 uslova iz Studije izvodljivosti o priruživanju Evropskoj Uniji ali taj proces, prije svega, zavisi od domaćih političara. Izjavio je ovo, danas u Banjaluci, nakon odvojenih sastanaka sa predsjednikom i potpredsjednicima Republike Srpske, Draganom Čavićem, Adilom Osmanovićem i Ivanom Tomljenovićem, šef misije Evropske komisije u Bosni i Hercegovini, Majkl Hemfriz izdvojivši dva pitanja na kojima je, kako je rekao, posebnopotrebno raditi.

»To su visoki sudski i tužilački savjet i SIPA, odnosno Agencija za informacije i zaštitu jer su oni posebno značajni za vladavinu zakona i borbu protiv organizovanog kriminala i stoga je neophodno da se napredak u ovim oblastima desi u skoroj budućnosti«, naglasio je Hemfriz. On je izrazio izvjesno razočarenje brzinom preduzetih aktivnosti u ovoj godini u pravcu realizacije uslova iz Studije izvodljivosti ne želeći da kalkuliše kada bi Bosna i Hercegovina mogla postati član Evropske Unije.

Ako bismo, ipak, predviđali neki datum, mislim da bi smo bili vrlo oprezni, možda bi vas čak malo i demoralisali, istakao je Hemfriz naglašavajući da je Republika Srpska u nekim segmentima kočnica približavanju evropskim integracijama dok je u drugim to Federacija. Predsjednik Republike Srpske,Dragan Čavić odbacio je tvrdnje da je ovaj entitet smetnja tim procesima, te posebno, naglasio.

»Ja sam svjestan da to zadire u odnose između entiteta i Bosne i Hercegovine. Ubijeđen sam da u jednom zdravom unutrašnjem kompromisu, uz razumijevanje prije svega unutrašnjih nosioca ovoga posla ali i uz razumijevanje međunarodnih organizacija i međunarodne zajednice sa mandatom u Bosni i Hercegovini da se može uspostaviti odgovarajući i osjetljivi balans između nadležnosti entiteta i državnih nadležnosti.«

Potpredsjednik Republike Srpske Adil Osmanović, saopštio je nakon sastanka sa šefom misije Evropske komisije, da je što prije neophodno sprovesti Zakon o administrativnoj službi jer je, kako je rekao, entitetska Vlada multietnična samo po ministarskom sastavu dok je administracija ostala jednonacionalna.

Majkl Hemfriz se danas sastao i sa ministrom unutrašnjih poslova Republike Srpske, Zoranom Đerićem.

XS
SM
MD
LG