Linkovi

Valentinovo - Dan zaljubljenih - 2004-02-13


Tradicionalni pokloni za Valentinovo su oduvjek bili cvijeće, slatkiši, čestitke i naravno ljubavne izjave. Međutim sada se može čuti kako je ova vjekovna tradicija veoma korisna za zdravlje.

Američko ministarstvo zdravlja i socijalnog staranja je objavilo da čokolada koju prijatelji i zaljubljeni razmjenjuju na Dan zaljubljenih može doprinijeti dužem i snažnijem radu njihovih srca.

Tokom protekle decenije istraživači su utvrdili vezu između hemikalija koje se nalazi u čokoladi i zdravog sistema za cirkulaciju krvi.

Istraživači kažu da čokolada sadrži substancu koja pomaže u snižavanju krvnog pritiska, te smanjuje stope smrtnosti uzrokovanu srčanim oboljenjima. Rana istraživanja pokazuju da flavonoids, zaštitni anti-oksidant kojeg sadrži čokolada može pospiješiti protok krvi do mozga i ekstremiteta što se može pokazati korisnim posebno za starije osobe i dijabetečare.

O potencijalnoj koristi čokolade po zdravlje mnogo se pisalo u medicinskim magazinima. Međutim u vezi sa tim postoji i jedan problem. Neki naučnici upozoravaju da čokolada sadrži masnoću i šećer koji dugoročno gledano loše djeluju na organizam.

XS
SM
MD
LG