Linkovi

Donald Hejz u Banja Luci ponovio upozorenje političarima da voz za Evropu izmiče - 2004-02-13


Prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH, Donald Hejz poručio je danas tokom posjete Banjaluci da je domaćim političarima preostaalo pet mjeseci ukoliko žele da pristupe procesu približavanja evropskim integracijama. On je potvrdio da OHR razmatra kandidature za ministra odbrane Bosne i Hercegovine.

Ulazak u Partnerstvo za mir i početak pregovora u procesu pridruživanja Evropskoj Uniji su prioriteti Bosne i Hercegovine u ovoj godini a doispunjenja ova dva cilja samo mogu dovesti predstavnici domaćih političkih stranaka. Izjavio je ovo danas u Banjaluci, nakon sastanka sa predstvnicima parlamentarne i izvršne vlasti u Republici Srpskoj, prvi zamjenik visokog predstavnika Donald Hejz. On je precizirao da su se predstavnici vlasti ali i opozicije obavezali da će ispoštovati sve danas predstavljene rokove kako bi u narednih pet mjeseci bilo realizovano sve ono što je neophodno učinitu u ostvarenju ova dva cilja. »Ulazak u Parnerstvo za mir će ovoj zemlji dati izvjestan osjećaj sigurnosti a to će privući potencijalne investitore,« istakao je Hejz naglasivši da su brojne međunarodne institucije i organizacije spremne da pomognu ove procese. »Znate za projekat Energija 3 vrijedan 235 miliona dolara, 10 miliona dolara za privredne sudove ili 10 miliona Eura za reformu carinske službe. Međunarodne organizacije su spremne uložiti na stotine miliona dolara u reformu ovdašnje privrede a na vlastima je da prihvate ova sredstva ali i da urade posao,« naglasio je Hejz. Prvi zamjenik visokog predstavnika se danas sastao i sa premijerom Republike Srpske, Draganom Mikerevićem nakon čega je saopšteno da je Trezor Sjedinjenih Američkih Država spreman obezbjediti sistem koji bi omogućio distribuciju obveznica za potražioce unutrašnjeg duga u ovom entitetu.

Donald Hejz je, takođe, potvrdio da je OHR započeo provjeru kandidata za ministra odbane Bosne i Hercegovine, Branka Stevića te da će, ukoliko ne bude nekih problema, ovaj proces biti završen u naredni sedam do deset dana.

XS
SM
MD
LG