Linkovi

Brak homoseksualaca - 2004-02-13


Jučer su gradske vlasti San Francisca po prvi puta ozvaničili brakove najmanje osam parova istoga pola i izdale više od desetine dozvola za sklapanje brakova homoseksulanim parovima što je u suprotnosti sa važećim zakonom u saveznoj državi California.

U bračnim zavjetima koje su parovi izrekli na ovim vjenčanjima koja su zabilježena televizijskim kamerama, tradicionalna fraza da parovi uzimaju jedno drugo za muža i ženu zamijenjena je frazom supružnika do kraja života.

Gradska vijećnica bila je puna parova istoga pola. Oko trideset sličnih parova čekalo je ispred ureda notara okruga San Francisca na izdavanje dozvola za sklapanje braka. I dalje je nejasno kakvu praktičnu vrijednost će imati te dozvole ali je simbolika bila sasvim jasna jer se sve događalo istoga dana kada su i zastupnici u parlamentu savezne države Massachusetts već drugi dan vodili raspravu o donošenju amandmana na ustav kojim bi se zabranilo sklapanje braka pripadnicima istoga pola.

Sa deset glasova razlike zastupnici su odbili amandman kojim bi se legalizirala, kako je to formulisano, građanska zajednica, što automatski lišava homoseksualne parove prava na sklapanje braka koje im je odobreno putem suda.

Danas je predložen novi amandman kojim pravo na brak imaju samo pripadnici različitog pola ali je napisan tako da zakonodavcima ostavlja mogućnost da u budućnosti dozvole neka zakonska prav homoseksualcima - ali se njihova zajednica ne može zvati brakom. Samo nekoliko zastupnika se izjasnilo u korist ovog amandmana.

Kako se rasprava jučer nastavljala do kasnih poslijepodnevnih sati tako su rasle i tenzije. Kasno sinoć pristalice brakova homoseksualaca su izjavili da se čini da je u preliminarnom glasanju iza zatvorenih vrata dobijeno dovoljno glasova da se usvoji neka verzija amandmana koja će brak limitirati samo na heteroseksualne parove.

XS
SM
MD
LG