Linkovi

NATO predao Dušana Tešića MUP-u Bijeljine - Carla Del Ponte odgovorila gradonačelnicima Sarajeva - 2004-02-13


Stabilizacijske snage u BiH pustile su danas u 12 sati i 10 minuta iz pritvora Dušana Tešića i predale ga Ministarstvu unutrašnjih poslova RS-a u Bijeljini. Uz napomenu kako je SFOR zadovoljan rezultatima intervjua koji je obavljen sa Tešićem, u SFOR-ovom saopćenju se ističe kako to ne znači kraj SFOR-ove istrage njegovih sumnjivih aktivnosti. Dužan Bato Tešić uhapšen je prošlog mjeseca u Bijeljini, pod sumnjom za pružanje podrške optuženim za ratne zločine.

Glavna tužiteljica Međunarodnog suda za ratne zločine Carla Del Ponte odgovorila je na pismo koje su njenom Uredu uputili gradonačelnik Sarajeva Muhidin Hamamdžić i bivši gradonačelnici, u kojem su iskazali nezadovoljstvo izrečenom presudom generalu Stanislavu Galiću.

"Vaša razmišljanja i apel meni, kao i mnoge druge, primila sam sa ozbiljnošću i pažnjom. U međuvremenu, kao što sigurno znate, optužba je u zakonskom roku podnijela žalbu na presudu prve instance. Nije potrebno reći da su osjećanja nas u Uredu tužioca slična vašima, i da bi sa naše tačke gledišta kazna trebala biti doživotna robija.

Ističući kako ne može komentirati slučaj na koji je uložena žalba, Carla Del Ponte moli sadašnjeg i bivše gradonačelnike Sarajeva da ne budu obeshrabreni zastojima, izjašnjavanjima o krivici, nižim kaznama, ili čak i nepotpunom odgovornošću svih počinilaca. Gospodja Del Ponte u pismu ističe da apsolutna pravda ne postoji nigdje,ali da je važno da optuženi budu uhapšeni, da im se sudi i da budu kažnjeni, stoji u pismu glavne tužiteljice Haškog Tribunala Karle del Ponte, sadašnjem i bivšim gradonačelnicima Sarajeva.

XS
SM
MD
LG