Linkovi

Hag - Svjedočenje Miroslava Deronjića: U naoružavanju bosanskih Srba Beograd je imao ključnu ulogu - 2004-02-13


Svjedočeći na sudjenju Momčilu Krajišniku, svjedok Miroslav Deronjić, nekadašnji šef SDS-a u Bratuncu, i sam optužen za ratne zločine nad Bošnjacima, govorio o naoružavanju bosanskih Srba, provedenom uz obilatu pomoć Beograda i Miloševićevog režima.

Nakon proglašenja neovisnosti Bosne i Hercegovine, rukovodstvo SDS-a je, prema Miroslavu Deronjiću, izdalo hitne direktive o tome šta trebaju činiti opštinski odbori stranke i kako pripremiti srpsko staovništvo na formiranje srpske skupštine, a zatim i srpskih autonomnih oblasti u BiH. Neodvojiv dio toga bilo je i naoružavanje Srba, u kojem je, prema svjedokovim riječima, ključnu ulogu imao Beograd.

Tokom ljeta 1991. godine su članovi SDS-a aktivno naoružavali Srbe, svjedoči Deronjić, prisjećajući se kako je to izgledalo u Bratuncu. Zajedno sa aktivistom SDS-a iz Srebrenice, Goranom Zečićem, Deronjić je aprila 1991. godine posjetio Mihalja Kertesa u Beogradu, visokog zvaničnika SPS-a i bliskog Miloševićevog suradnika.

Cilj susreta je bilo organiziranje naoružavanje bosanskih Srba, za šta je, kako je, po svjedoku, sam priznao, bio zaduzen baš Kertes. "On je rekao da obavlje te poslove naoružavanja Srba, pominjao nam je i Hrvatsku i Kosovo i ispričao nam je o tome neke detalje", svjedočio je danas Miroslav Deronjić.

Kertez ih je uputio u kasarnu Bubanj potok, gdje bi trebali "završiti posao". Upitali su svoga domaćina za planove kakve Beograd ima sa bratunačkim krajem i Istočnom Bosnom. Kertez im je, prema svjedoku, rekao da je politički cilj Srbije, kada je u pitanju Podrinje, da cijela istočna obala Drine bude "isključivo srpska".

Nedugo nakon beogradskog sastanka, prve isporuke oružja iz Beograda za bratunački kraj su stigle, svjedoči Deronjić, a oružje je bilo skriveno u naseljima sa isključivo srpskim stanovništvom.

O njegovom transportu se šutilo jer su članovi SDS-a strahovali da bi tadašnja bh policija mogla otkriti oružje i zaplijeniti ga.

O oružju ili "namještaju", razgovarali su radovan Karadžić i Miloševićev izaslanik za ta pitanja, Mihalj Kertez, u presretnutom razgovoru čiji je snimak danas pušten u haškoj sudnici. Probleme u isporuci oružja je pravio izvjesni Janačković, o čemu Kertez obavještava Karadžića:

"Kertez: Osnovni je problem što Janačković sve koči. Kradžić: Pa zašto, p..mu materina? Karetez: J... mu ja mater, ja idem sutra kod Slobe, a ja bih te molio, bez njega ne da on ništa. Jovici je svezo ruke i noge, Jovica je poludio i boji se da će biti tvoj pacijent. Karadžić: Pa, p.. mu materina. Kertez: Ja idem sutra kod Slobe, onaj spisak što si dao, nije ništa radio, mi ćemo ga ubiti i eto nam bruke. Celi dan momci nisu ništa radili jer bez njega se ne sme ništa."

Sudjenje Momčilu Krajišniku, optuženom za ratne zločine nad Bošnjacima i drugom ne-srpdskom stanovništvu BiH, se nastavlja naredne sedmice.

XS
SM
MD
LG