Linkovi

Philipe Morillon: Jugoslovenska vojska je davala snažnu zračnu i artiljerijsku podršku u napadu na Srebrenicu - 2004-02-12


Svjedočeći danas pred haškim sudom na procesu protiv Slobodana Miloševića, koji je ušao u treću godinu trajanja, francuski general Philipe Morillon je ustvrdio da su, tokom napada na zaštićenu zonu Srebrenice, snage bosanskih Srba imale obilatu artiljerijsku i zračnu podršku jugoslavenske vojske.

Nekadašnji zapovjednik UNPROFOR-a se danas pred haškim sudijama prisjećao vremena pred srebrenički masakr i svojih tadašnjih susreta sa optuženim, bivšim srpskim i jugoslavenskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem.

Po Morionu, samo masovno ubistvo u Srebrenici je došlo kao posljedica " nemjerljive mržnje" srpskog stanovništva tog kraja, izazvane zlodjelima zapovjednika snaga Armije BiH u Srebrenici, Nasera Orića, počinjenim dvije godine ranije.

Upitan da potvrdi da li je, po njegovom mišljenju, postojala veza izmedju Orićevih zločina prema bosanskim Srbima tog područja i masakra u Srebrenici, Morion je odgovorio: " U to sam duboko uvjeren, ne želeći da opravdam ili umanjim zločin koji je počinjen 1995. godine", rekao je današnji svjedok.

Uz ovo, Morion je sudijama opisao da je Vojska Jugoslavije iz Srbije pružala neposrednu artiljerijsku i zračnu podršku snagama bosanskih Srba, koje su, po svjedoku, provodile etničko čišćenje nad bošnjačkim stanovništvom srebreničkog kraja. On je to potvrdio i svjedočenjem o dokumentima koje je u to doba vidio, a koji su pripadali članovima jedinica MUP a Srbije i jugoslavenske vojske.

Po svjedokovom mišljenju, optuženi Milošević je u to vrijeme imao punu kontrolu nad zapovjednikom snaga bosanskih Srba, Ratkom Mladićem, što ga je navelo da od Miloševića zatraži zaustavljanje napada na Srebrenicu.

Rekao sam mu: "Gospodine predsjedniče, na zastavi vaše republike vec se pojavila jedna mrlja - Vukovar. Ako mi ne pomognete da deaktiviram tu tempiranu bombu u Srebrenici, koja zbog strašne mržnje ugrožava cijelo stanovništvo - imaćete na svojoj zastavi još veću mrlju", rekao je Morion i dadao da se to, na žalost, kasnije ipak desilo.

Inače, francuski general se prisjećao da se boraveći u Srebrenici uvjerio da su civili u to doba živjeli u "apsolutnoj bijedi" i gladi, a jedini razlog zašto prije masakra nije naredio evakuaciju civila iz enklave je bio, po Morionovim riječima, njegovo uvjerenje da će, ipak, biti primjenjen Vens- Ovenov mirovni plan.

Inače, Morion je danas svjedočio kako mu je svojevremeno Milošević iskazao vlastito protivljenje opsadi Sarajeva, te mu rekao da, "ukoliko nastavi opsadu i granatiranje grada, Karadžić više neće moći računati na njegovu podršku". To je svjedoku i tužiteljima bio jedan od dokaza da je lider bosanskih Srba uživao stalnu i znatnu podršku optuženog Miloševića i zvaničnog Beograda.

XS
SM
MD
LG