Linkovi

Banja Luka: Okrugli sto o Daytonu - 2004-02-12


Da li je održiva dejtonska Bosna i Hercegovina naziv je okruglog stola koji je u prisustvu najviših zvaničnika Republike Srpske te predstavnika pojedinih ambasada održan danas u Banjaluci, povodom inicijativa, prije svega evropskih parlamentaraca za izmjenama dejtonskog mirovnog sporazuma.

Trenutno ne postoji konsenzus sva tri konstitutina naroda da se ide ka promjenama dejtonskog sporazuma ali je moguće ići ka njegovoj dogradnji u dijelu koji nije regulisao međusobne odnose u smislu da se taj dio učini funkcionalnim. Izjavio je ovo danas u Banjaluci ministar pravde Bosne i Hercegovine, Slobodan Kovač na okruglom stolu pod nazivom - Da li je održiva dejtonska Bosna i Hercegovina.

Predsjednik Republike Srpske, Dragan Čavić je ocijenio da bi svaka promjena dejtonskog Ustava bila avantura sa nesagledivim posljedicama.

»Ne možemo da prihvatimo da Republika Srpska bude kolateralna šteta, navodne, nefunkcionalnosti Bosne i Hercegovine. Funkcionalnost Bosne i Hercregovine se može uspostaviti ukoliko su svi spremni na činjenicu da priznaju da je Republika Srpska nepovratni i sastavni dio Bosne i Hercegovine.« I predsjednik Narodne Skupštine, Dragan Kalinić je odbacio inicijative za izmjenama dejtonskog sporazua.

»Sada nam se, na primjer, ponovo nudi kantonizacija B i H, koja podrazumijeva izjednačavanje statusa Republike Srpske, distrikta Brčko i federalnih kantona, odnosno, ukidanje Federacije B i H kao posebne administrativne jedinice. Ne kaže se, međutim, da bi uspostavljanjem Brčkog kao kantona Republika Srpska, kakav god joj bio status tim planom dodijeljen, bila podijeljena na istočni i na zapadni dio.«

Lider SNSD-a Milorad Dodik je saopštio da su trenutno mnogo veći problemi u Federaciji i da je u tom entitetu moguće vršiti određene promjene. »Dejtonski sporazum se permanentno ugrožava zbog nefunkcionisanja onog što se zove Federacije Bosne i Hercegovine i da bi se to pitanje tamo, nekako, dovelo u funkcionalno stanje onda se traži globalna promjena na nivou Bosne i Hercegovine.« Predsjednik opozicionog Demokratskog narodnog saveza, Marko Pavić je istakao da promjena Dejtona ne može biti bez saglasnosti sva tri naroda ali je, ipak, poručio. »Moj prijedlog je da se Bosna i Hercegovina organizuje kao konfederacija sa tri nacionalne Republike od kojih svaka zadržava pravo na samoopredjeljenje uključujući tu i otcjepljenje.« Današnji okrugli sto u Banjaluci je upriličen uoči okruglog stola o istoj temi koji će se naredne sedmice održati u Sarajevu a na kome se očekuje učešće pojedinih evropskih parlamentaraca koji su pokrenuli inicijativu za izmjenama dejtonskog mirovnog sporazuma.

XS
SM
MD
LG