Linkovi

Ministarstvo odbrane BiH: Zna se nacionalna raspodjela - čekaju se imena - 2004-02-12


Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Adnan Terzić izjavio je kako očekuje da će do sutra dobiti imena kandidata za ministra odbrane BiH i dva zamjenika, kako bi bila poslana OHR-u na davanje saglasnosti. Gospodin Terzić je izrazio zadovoljstvo dogovorom o raspodjeli pomenutih ključnih pozicija.

Procedura nalaže da imenovanje izvrši Predsjedavajući Vijeća ministara, koje zatim šalje na potvrdu Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Gospodin Terzić je izjavio da će u narednih deset dana BiH zvanično imati državnog ministra obrane.

Podsjećamo da su predstavnici stranaka, koje čine većinu u Parlamentarnoj skupštini BiH, postigli su jučer u Banjoj Luci dogovor da mjesto ministra odbrane BiH pripadne Srbinu, načelnika Zajedničke komande Bošnjaku, a mjesto načelnika Operativne komande Hrvatu. Rok za ova imenovanja je 15 februar.

Kad je riječ o konkretnom stranačkom dogovoru, u OHR ističu da je važno da se ispoštuju rokovi. Kako je za Glas Amerike izjavio Mario Brkić, Glasnogovornik OHR-a, Ured VP očekuje da kandidati za ove funkcije budu kvalificirani i da imenovanje protekne u skladu sa zakonom.

I prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH Donald Hays pozvao je danas predstavnike bh. vlasti na dodatni angažman kako bi se ispunili uvjeti neophodni za uključivanje BiH u program "Partnerstvo za mir" i započinjanje pregovora o stabilizaciji i pridruživanju s EU. Vrijeme za provođenje planiranih aktivnosti ističe i nužno je uložiti maksimalne napore kako bi BiH postala članicom "Partnerstva za mir" na samitu NATO-a u Istanbulu u junu, stav je g Haysa.

XS
SM
MD
LG