Linkovi

Kako je George W. Bush služio vojsku?! - 2004-02-11


Bijela kuća je, suočavajući se, u ovoj izbornoj godini, sa pitanjima o vojnoj službi predjsednika Busha, objavila odreske plate i ostale informacije koje ukazuju na to da je on ispunio svoju obavezu kao član zračnog odjela Nacionalne garde tokom Vijetnamskog rata.

Predsjednik Bush se, u vrijeme žestoke predsjedničke kampanje, susreće sa zahtjevima da se razriješi kontroverza koja se stvorila oko pitanja je li uistinu odslužio sav vojni rok u vrijeme Vijetnamskog rata, kako se od njega tražilo. Bijela kuća tvrdi da je predsjednik služio u Alabami i Texasu, dok postoje navodi u nekim medijima, zasnovani na tvrdnji predjsedavajućeg demokratskog nacionalnog komiteta Terry McAuliffe-a, prema kojima se u dosijeima nacionalne garde, George W. Bush vodi kao odsutan.

Glasnogovornik Bijele kuće Scott McClelan je rekao da objavljeni dokumenti pokazuju dane na koje je predsjednik bio plaćen, te da svi oni dokazuju da je on ispunio ono što se od njega tražilo.

Ovo je pitanje riješeno prije četiri godine. Zaista je sramota da je ono postavljeno prije četiri godine i zaista je sramota da je ono ponovno aktuelizirano ove godine, rekao je glasnogovornik Bijele kuće.

Penzioni dosije je objelodanjen tokom predsejdničke kampanje 2000-te, ali dosije o plati Bijela kuća nije dobila do ponedjeljka navečer od centra za rezerviste zračnog odjela nacionalne garde u Denveru u Koloradu. GW Bush se upisao u zračni odjel Nacionalne garde u Texasu 1968, neposredno prije nego je završio studije na univerzitetu Yale.

Gospodin McAuliffe optužuje predjsednika Busha da je bio odsutan iz nacionalne garde određeni period vremena počevši od 1972. Te godine GW Bush se prebacio iz jedinice Nacionalne garde u Texasu u onu u Alabami kako bi radio na senatskoj kampanji. Njegov dosije o službi u obje te države od maja 1972 do maja 1973 je veoma blijed i nejasan. U svom intervjuu objavljenom u nedjelju, predjendik Bush, je govorećio tom pitanju, rekao da se javio na dužnost u Alabami, i naglasio da je časno otpušten iz Nacionalne garde.

XS
SM
MD
LG