Linkovi

Šarović: Optužbe su neistinite i cilj im je pritisak na R.S. - 2004-02-11


Visoki funkcioner SDS-a, Mirko Šarović ocijenio je jučerašnju odluku OHR-a i američke ambasade kojom se traži njegova smjena sa funkcije potpredsjednika SDS-a, klasičnim pritiskom na Republiku Srpsku i SDS.

Sve optužbe koje su juče uputili visoki predstavnik i američki ambasador u Bosni i Hercegovini su neistinite i iskonstruisane a predstavljaju klasični pritisak na Republiku Srpsku i Srpsku demokratsku stranku. Izjavio je ovo danas Mirko Šarović reagujući na jučerašnju odluku OHR-a i američke ambasade kojom mu se zabranjuje ulazak u Sjedinjene Države i traži njegova smjena sa funkcije potpredsjednika SDS-a. Šarović je precizirao da je osnovni razlog za insistiranje na njegooj smjeni činjenica da se on bori za interese Republike Srpske te da mu je to, kako je naglasio, najveći grijeh.

»Ja mislim da je pravo svake zemlje pa i Sjedinjenih Američkih Država da određuje koji građanin može a koji ne može ući u njenu zemlju i ja to svakako poštujem i na tako nešto ne mogu da utičem. Ali sam apsolutno protiv da jedan ambasador pa i ambasador te zemlje uređuje i kreira unutrašnje odnose u Bosni i Hercegovini. Svima je jasno da to on, upravo, radi i da je to centralno mjesto u Bosni i Hercegovini gdje se donose odgovarajuće odluke. Niko mi ne može oduzeti pravo da se bavim političkim radom. Iz SDS-a me može isključiti samo SDS.«

Mirko Šarović je, međutim, saopštio da ni na koji način neće otežavati poziciju SDS-a, ukoliko bude pritisaka na ovu stranku čije bi se predsjedništvo tokom dana trebalo izjasniti o njegovom statusu. Dodajmo da je lider opozicionog SNSD-a Milorad Dodik, danas saopštio da je stavljanje Mirka Šarovića na listu pomagača optuženihza ratne zločine unutrašnja stvar SDS-a. On je precizirao da je važnije ono što se dešava iza ove odluke naglasivši da u SDS-u postoje određene nesuglasice. Dodik je istakao da su na ranijem spisku međunarodne zajednice bili neki ljudi koji su jasno distancirani od politike, lidera SDS-a, Dragana Kalinića a da se ovoga puta na listi nepoželjnih nalaze osobe koje su pominjane kao mogući Kalinićevi nasljednici na mjestu predsjednika stranke.

XS
SM
MD
LG