Linkovi

Nezadovoljstvo ruska ambasada u Sarajevu - 2004-02-11


Ruska ambasada u Sarajevu danas je izrazila nezadovoljstvo što prilikom posljednje odluke Visokog Predstavnika o mjerama protiv mreže podrške haškim optuženicima nije bilo konsultacija u okviru Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira.

Nikako ne dovodeći u pitanje potrebu da svi odgovorni za ratne zločine budu izvedeni pred lice pravde, Ambasada Ruske Federacije u BiH saopćila je danas da je posljednja odluka visokog predstavnika Paddyja Ashdowna o mjerama protiv osba osumnjičenih za podršku Radovanu Karadžiću i drugim optuženima za ratne zločine donesena bez konsultacija u okviru Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira, što se kosi sa prihvaćenim principima i praksom njegovog funkcioniranja. U ruskoj ambasadi smatraju da je ubuduće potrebno striktno poštovati ustaljeni postupak. Stav ruske strane ne ograničava se samo na podršku slovu Daytona, već podrazumijeva i mogućnost rasprave o perspektivama strukturnog uređenja države BiH na osnovu uvažavanja stavova i prilaza svih naroda BiH i dvaju njenih entiteta, kaže se u saopćenju, uz napomenu da je ruska ambasada uvijek spremna da iznese svoj stav prema tom pitanju.

O ovakvom stavu ruske ambasade, glasnogovornik OHR Mario Brkić,kaže: Ured visokog predstvnika poštuje poziciju Ruske Federacije kao ključnog člana Vijeća za provedbu mira, ali očigledno postoje neke odluke koje sprječavaju prethodne konsultacije u širem forumu Upravnog odbora PIC-a. Ova odluka je nešto o čemu će se diskutirati na odgovarajućem forumu što prije bude moguće.

Ured Visokog Predstavnika nije želio dati komentar na odluku rukovodstva SDS, ističući da ne žele komentirati stranačku politiku.

XS
SM
MD
LG