Linkovi

Austrijanci traže od Arnolda da ne izvrši smrtnu kaznu - 2004-02-11


U Austriji, gdje se rodio sadašnji guverner Kalifornije Arnold Schwarzenegger sve su snažniji prosvjedi zbog njegovog odbijanja da blažom kaznom zamijeni smrtnu kaznu čije je izvršenje bilo zakazano za sinoć u jednom zatvoru u Californiji.

U medjuvremenu je Vrhovni Sud Sjedinjenih država podržao odluku Apelacionog suda kojom je izvršenje smrtne kazne nad Kevinom Cooperom odloženo, da bi se omogućilo vršenje dodatnih testiranja u nastojanju odbrane da dokaže da je on nevin.

Nedavni izbor glumca za guvernera Kalifornije izazvao je slavlje u Austriji. Sada, međutim, žitelji Austrije protestuju zbog odbijanja Terminatora da preinači smrtnu kaznu izrečenu Kevinu Cooperu, amerikancu afričkog porijekla proglašenim krivim za višestruko ubistvo. Austrijska ministarka vanjskih poslova Benita Ferrero-Waldner je izjavila da je razočarana gospodinom Schwartzeneggerom. Predsjedavajući austrijskog parlamenta Heinz Fischer je rekao da, po njegovom mišljenju, smrtna kazna nema legitimno mjesto u modernom društvu.

Jedan drugi Austrijanac, Peter Schieder, predsjednik Vijeća Evrope čije je sjedište u Strasburgu, napisao je zvanično pismo gospodinu Schwartzeneggeru nakon upućivanja molbe vladi Sjedinjenih država da ukine smrtnu kaznu.

SCHIEDER: Odgovor Sjedinjenih država upućen od strane administracije i zastupnika u Kongresu je glasio da ovo pitanje nije u domenu federalne vlade nego da je to pitanje koje se tiče saveznih država. Mi smo nakon toga zatražili od guvernera savezne države u kojoj će se izvršiti ili u kojoj je moguće izvršiti smrtnu kazna da to ne urade.

Gradonačelnik Graza ,drugog po veličini austrijskog grada ,uputio je posljednji apel pod sloganom koji glasi Arni, nemoj to učiniti. Austrijska Partija zelenih organizuje demonstracije u rodnom gradu gospodina Schwartzeneggera Styriau. Partija traži da se promijeni ime gradskog stadiona nazvanog Schwartzenegger.Gospodin Schieder kaže da bi glumac koji je postao guverner i koji još ima austrijsko državljanstvo morao shvatiti raspoloženje koje vlada u njegovoj rodnoj zemlji.

SCHIEDER: Ja se nadam da on bar razmatra slučaj i da je svjestan da, ukoliko osobu osudu na smrt, on i njegova savezna država Evropi prezentiraju lošu sliku.

Prošle sedmice su Švicarska kao i OSCE, Organizacija za sigurnost i saradnju u Evropi, kritikovale Sjedinjene države zbog toga što još uvijek zadržava smrtnu kaznu. Sjedinjene države, koje su inače članica OSCE-a, su dogovorile da se ovom najstrožom kaznom ne krše međunarodni zakoni.

XS
SM
MD
LG