Linkovi

Bush: Nismo imali izbora kada je u pitanju Iraq - 2004-02-09


U intervjuu za američku tv mrežu NBC, u emisiji Meet the Press, predsjednik Bush je jučer ponovo stao u odbranu invazije Iraka, nazivajući zbačenog lidera Saddama Husseina ludjakom koji je predstavljao opasnost za Sjedinjene Države.

Braneći svoju odluku o invaziji Iraka, predsjendik Bush je rekao, mada skladišta biološkog i kemijskog oružja nisu pronadjenam Saddam Hussein je imao kapacitete za proizvodnju takvog oružja i vremenom je mogao napraviti i nuklearno oružje.

BUSH: Mi, po mom sudu, nismo imali izbora. Kada smo dobili obavještajne podatke, ja sam to pogledao i rekao da čovjek predstavlja prijetnju, i da ćemo saznati o oružju za masovna razaranja, za koja smo svi mislili da su tamo, to je dio koji sada treba da ispita posebna komisija koju sam formirao. Ali, ponavljam vam, ne bih da zvučim kao pokvarena ploča, ali David Kay, čovjek koji je vodio istraživački tim u Iraku koji se sada vratio sa privremenim izvještajem, jasno je rekao da je mjesto bilo opasno.

Tokom intervjua predsjendik Bush je izrazio sumnju da je možda oružje, ili uništeno tokom rata, ili je prebačeno u neku drugu zemlju. Predsjednik je odgovorio da ne zna da li će Sjedinjene Države zarobiti i privesti pravdi Osamu bin Ladena, ali znam, rekao je, da smo u lovu na tog hladnokrvnog ubicu.

On nije direktno odgovorio na optužbe od strane demokratskih kandidata za predsjedničku nominaciju da je njegova administracija preuveleičala obavještajne podatke kako bi poduprla akciju na zbacivanju iračkog predsjednika, ali je rekao da namjerava pobjediti na novembarskim izborima, te da ima viziju u kojem pravcu želi voditi zemlju.

BUSH: Ja neću izgubiti. Ja ne planiram da izgubim. Ja imam viziju onoga što želim uraditi za zemlju. Vidite, ja tačno znam gdje želim da vodim. Ja želim ovu zemlju voditi u pravcu više mira i slobode, želim voditi ovu veličanstvenu zemlju u suradnju sa drugima kako bi svijet promjenili u pozitivnom smislu, posebno kada se borimo protiv terorizma.

Jučerašnji intervju je došao upravo u vrijeme kada istraživanja raspoloženja javnosti pokazuju da je podrška predsjndiku Bushu opala na 47 procenata, sa 56 posto prije mjesec dana. Intervju, emitovan jučer, je snimljen u subotu u Ovalnom uredu, a vodio ga je novinar NBC-a, Tim Russert.

XS
SM
MD
LG