Linkovi

Senator Kerry učvrstio vodjstvo medju demokratskim kandidatima - 2004-02-09


Nastavljajući uspjeh u utrci za demokratsku predsjedničku nominaciju senator iz Massachusettsa, John Kerry, je jučer medju prvima komentirao televizijski intervju predsjednika Busha.

John Kerry je takodjer, dodatno učvrstio svoje vodjstvo medju demokratskim kandidatima, odnoseći jučer pobjedu u Maineu, nakon pobjeda u subotu u saveznim državama Michigen i Washington. Ispitivanja raspoloženja birača pokazuju da bi sutra mogao lako pobjediti i u Virginiji. I dok je jučer prihvatao podršku koju mu je javno iskazao guverner Virginije, Mark Warner, senator Kerry je u Richmondu izjavio da su riječ predsjednika Busha u tv intervjuu daleko od onoga što su predsjednik i njegova administracija rekli ljudima 2002. godine.

Kerry: I problem nije samo u tome da on sada mijenja svoju priču, nego ispada da je on to ljudima govorio i 2002. godine. On je rekao amerikancima da Irak ima kemijsko oružje dva mjeseca nakon što su mu njegove vlastite obavještajne agencije rekle da, citiram, nema pouzdanih informacija da li Irak proizvodi i skladišti kemijsko oružje.

On je zahtijevao punu istragu obavještajnih podataka i načina na koji su korišteni da bi opravdali rat u Iraku. Senator Kerry je rekao da bi istraga trebala biti brzo okončana, kritikujući predsjednika Busha za imenovanje panela koji će svoje nalaze saopćiti tek nakon novembarskih predsjedničkih izbora.

Takodjer, vodeći kampanju u Virginiji, senator iz Sjeverne Karoline, kandidat za predsjedničku nominaciju demokrata, John Edwards je rekao da na kampanju gleda kao na dug proces za kojeg je spreman, dodajući da očekuje uspjeh u Tennesseeju i Virginiji.

XS
SM
MD
LG