Linkovi

Europska Komisija: Neka BiH preuzme sudbinu u vlastite ruke - 2004-02-09


Glasnogovornica Komesarijata za medjunarodne odnose Europske komisije, Ema Advin, komentirajući zastoj reformi u BiH, od zvaničnog Sarajeva traži više odgovornosti za "reforme i budućnost želje"

Ona je u ponedjeljak naglasila punu podršku visokom predstavniku lordu Essdaunu, tvrdeći da Komisija stoji i iza nedavnog upozorenja Visokog predstavnika o usporavanju procesa traženih reformi u zemlji. "Uvijek smo govorii da udućnost BiH leži u rukama nje same- željeli bi smo vidjeti više odgovornosti za aktuelni proces reformi i budućnost, iskazane od bh vlasti", poruka je Patenove glasnogovornice.

Po njoj, niko ne dovodi u pitanje želju Unije da BiH, kao i sve preostale zemlje regiona, jednog dana bude kandidat za prijem u EU. "Medjutim, ne možemo sami sve učiniti. Dio posla leži na samoj zemlji što naglašava naše insistiranje da se vlastita sudbina uzme u svoje ruke", kaže Advin.

Govoreći o mogućem zastoju u procesu prihvatanja Studije izvodljivosti od strane Vijeća ministara Europske unije, Advin kaže:" Vlasti u BiH znaju za našu želju da do kraja ove godine budemo u mogućnosti preporučiti Vijeću ministara EU da prihvati, bez zadrške, pozitivnu ocjenu Studije izvodljivosti o stabilizaciji i pridruživanju zemlje Uniji. Medjutim, sva otvorena pitanja, koja su, takodje, dobro poznata Sarajevu, još treba riješiti, a to nije u našim rukama".

Ona poručuje da bi bh vlastima rješavanje problema u šesnaest oblasti, postavljenih od strane Komisije, trebalo biti "apsolutni prioritet".

"Sam komesar Kris Paten je istakao da bi mu predstavljalo veliko zadovoljstvo da lično preporuči Studiju o izvodljivosti za Bosnu i Hercegovinu Vijeću ministara, prije nego napusti ured europskog komesara za medjunarodne odnose, krajem oktobra ove godine", kaže glasnogovorinica za medjunarodne odnose Europske komisije, Ema Advin.

XS
SM
MD
LG