Linkovi

New York Times: al-Qaida traži pomoć u vođenju sektaškog rata u Iraku - 2004-02-09


U izvještaju kojeg je objavio New York Times se kaže da se u jednom pismu, za kojeg se vjeruje da ga je napisao operativac al-Qaide u Iraku, od lidera terorističkih mreža traži pomoć u narednim mjesecima u vođenju sektaškog rata u Iraku.

U izvještaju se također kaže da američki zvaničnici vjeruju da je ovaj dokumenat koji sadrži 17 stranica napisao Jordanac Abu Musab al-Zarqawi za kojeg se kaže da djeluje u samom Iraku. Iz New York Timesa su saopćili da su do ovog pisma koje je inače bez datuma i napisano na arapskom, zajedno sa engleskim prijevodom došli zahvaljujući američkim zvaničnicima.

U pismu se navodno izražava žaljenje zbog toga što militanti nisu uspjeli zadobiti podršku u Iraku i što nisu bili u stanju da natjeraju američke snage da napuste tu zemlju. U pismu se predlaže da militanti izazovu sektaški sukob između muslimana Sunnita i zajednice muslimana Shiita u Iraku prije nego što vlast bude predata prelaznoj vladi krajem juna mjeseca. Dalje se u pismu kaže da bi napadi na pripadnike Shiitske većine u Iraku mogli izazvati takav sukob.

The New York Times navodi da su od zvaničnika američke obavještajne službe dobili informaciju da je pismo otkriveno prošloga mjeseca kada je uhapšen osumnjičeni pripadnik al-Qaide u Iraku.

XS
SM
MD
LG