Linkovi

Den Haag reagirao na novu listu nepoželjnih - 2004-02-09


U prvoj reakciji na na američke mjere blokiranja imovine lica za koje se smatra da su pomagali ratne zločince i time opstruirali Dayton, glasnogovornica carle del Ponte, Floramnce Hartmann kaže da Tužiteljstvo podržava svaki korak ka privodjenju pravdi haških osudjenika, prije svih Radovana Karadžića.

"Činjenica je da višegodišnje skrivanje Karadžića iziskuje znatna finansijska sredstva, u čijem pribavljanju je angažirana cijela mreža suradnika. Ovaj korak je u pravcu razbijanj takve podrške", kaže šef ureda glavne haške tužiteljice.

Ona je uvjerena da na licima za koje je utvrdjeno da podržavaju bjegunca, stoji velika odgovornost za činjenicu da je Karadžić do sada izmakao svim akcijama hapšenja i medjunarodnoj pravdi. Njihovo pozicioniranje u organe vlasti i politike, kao što je to slučaj sa Mirkom Šarovićem, dovodi cijelu vlast u poziciju taoca:" Već smo više puta ukazali da dijelovi vlasti Republike Srpske opstruiraju naše napore da Karadžića privedemo pravdi. Neko mu na vrijeme da obavještajne podatke, neko ga u pravom trenutku obavijesti o akciji hapšenja i na drugi način pomogne da izbjegne progoniteljima. Sve dok je tako, stajaće ocjena da vlast RS opstruira napore na hapšenju nekadašnjeg srpskog lidera", kaže Hartmann.

XS
SM
MD
LG