Linkovi

Trgovina ljudima je suvremeni oblik ropstva - 2004-02-06


Svake godine, prema informacijama State departmenta, više od 800 hilajda ljudi, većinom žena i djece, su žrtve trgovine preko granica u cijelom svijetu, uključujući i, kako se procjenjuje, 20 hiljada u Sjedinjenim Državama. Sjedinjene Države su predane okončanju patnji uzrokovanih trgovinm ljudima--bez obzira da li su žrtve natjerane u prostituciju, robovski rad ili djecu vojnike.

Nedavno suđenje i osuda Kil Soo Lee i njegovih saučesnika na oblasnom sudu na Havajima označava najveći slučaj vezan za trgovinu ljudima koji je ikada proveden u Sjedinjenim Državama. Lee, korejski državljanin, je bio vlasnik fabrike s prinudnim radom na teritoriji američke Samoe. Lee i njegovi podređeni su prijetili, izglađivali, zatvarali i tukli više od 200 Vijetnamaca i Kineza, radnika tekstilne industrije. U još jednom nedavnom slučaju, sedam muškaraca iz Texasa je proglašeno krivim za zatvaranje i silovanje žena koje su u Sjedinjene Države dovedene iz Meksika. Ministar pravde John Aschroft je rekao: Ova suđenja predstavljaju više od samog kažnjavanja onih koji su to počinili.

Ti zločini prelaze preko granica zakona. Oni su napad na ljudsko dostojanstvo, na osnovna vjerovanja naše zemlje. Zakoni ove zemlje su izgrađeni na vjerovanju da je svaki ljudski život dragocjen, rekao je gospodin Aschroft.

Predsjednik G.W. Bush je borbu protiv trgovine ljudima učinio američkim prioritetom.

”Postoji osobito zlo u zlostavljanju i eksploataciji onih najnedužnijih i najranjivijih. Žrtve seksualne trgovine gotovo da ne vide niša od života prije nego vide ono najgore--podzemlje brutalnosti i usamljenog straha.“

Sjedinjene Države su izdvojile 50 miliona dolara za financiranje organizacija koje od eksploatacije spašavaju žene i djecu. Sjedinjene Države su ojačale svoje zakone kako bi slomili one koji ih krše. Američki građani su podložni zakonima o nasilju kod kuće i eksploataciji čak i kada su njihovi zločini počinjeni izvan Sjedinjenih Država. Kako je rekao predjsednik Bush: Ne bi se smjelo dozvoliti da cvjeta trgovina ljudskim bićima u bilo koju svrhu.

XS
SM
MD
LG