Linkovi

George Tenet stao u odbranu CIA-e - 2004-02-05


Direktor američke obavještajne agencije C-I-A George Tenet je u svom današnjem izlaganju snažno stao u odbranu rada agencije prije rata u Iraku a u vezi sa obavještajnim podacima o iračkom naoružanju za masovno uništenje. Gospodin Tenet je međutim dodao da se čeka odgovor na mnoga pitanja o tome zašto nikakvo oružje nije pronađeno. Direktor C-I-A se oglasio samo nekoliko dana nakon što je glavni inspektor C-I-A za naoružanje u Iraku zaključio da u vrijeme invazije na Irak koju su predvodile Sjedinjene države Saddam Hussein vjerovatno nije ni imao zabranjenog naoružanja.

Prije rata u Iraku analitičari su se, kako je rekao gospodin Tenet razilazili u mišljenju oko nekih važnih aspekta programa naoružanja i ta razmimoilaženja su se očitovala u procjenama.

Prema riječima gospodina Teneta analitičari nisu nikada ni rekli da je postojala neposredna prijetnja. Gospodin Tenet smatra da su oni za rukovodstvo Sjedinjenih Država pripremili objektivnu procjenu brutalnog diktatora koji nastavlja sa obmanjivanjem i nastojanjima da izgradi programe koji bi konstantno mogli predstavljati prijetnju našim interesima.

Gospodin Tenet je naglasio da je Agencija samostalno donosila svoje zaključke i insistrirao je na tome da niko analitičarima nije rekao šta i kako da nešto kažu.

Direktor C-I-A-e prilikom svog izlaganja direktno pobio izjavu svog doskorašnjeg glavnog savjetnika za pitanja iračkog naoružanja Davida Kay koji je prije dvije sedmice podnio ostavku, da oružje za koje se tvrdilo da ga posjeduje Saddam Hussein posjeduje, ne postoji.

Mada u Iraku do sada nije pronađeno nikakvo naoružanje za masovno uništenje, istraga, prema riječima gospodina Teneta još nije okončana.

Prema njegovim riječima istraživačka grupa u Iraku nastavlja svoju važnu potragu za osobama i informacijama i uprkos nekim javnim saopštenjima mi nismo ni blizu 85 procenata obavljenog posla. Muškarci i žene koji rade u tom opasnom okruženju su nepopustljivi kada je riječ o činjenicama.

Gospodin Tenet je oštro pobio tvrdnje da su predsjedniku Bushu iz ureda Pentagona poznatog pod nazivom Ured za specijalne programe dostavljene pogrešni obavještajni podaci te da su neke optužbe iskonstruisane da bi se stvorili atmosfera kojom bi se opravdao rat sa Irakom. Obavještajne podatke je predsjednik Bush, prema riječima gospodina Teneta, dobijao iz samo jednog izvora - od njega samog i dodao:

Gospodin Tenet kaže da je predsjednik Sjedinjenih država obavještajne podatke dobijao samo od jedne osobe i jedne službe, od njega - i da je čvrsto i direktno zahtijevao da ta obavještenja budu izravna i poštena i nikada nije želio da se činjenice prikrivaju i to je ono što je, prema riječima gospodina Teneta agencija svakodnevno radila.

U svjetlu predstojećih predsjedničkih izbora koji se trebaju održati u novembru mjesecu to što do sada u Iraku nije pronađeno oružje za masovno uništenje postaje glavno političko pitanje i navodi na preispitivanje opravdanosti rata u Iraku u trenutku kada se povećava broj američkih žrtava u toj zemlji.

XS
SM
MD
LG