Linkovi

Mostar: Američka pomoć Mostaru u primjeni novog Statuta grada - 2004-02-05


Gradonačelnik i dogradonačelnik Mostara nisu usamljeni u provođenju novog Statuta Grada Mostara. Mi smo tu da im pomognemo u njegovom provođenju», izjavio je tokom današnje posjete centru Hercegovine, američki ambasador u BiH, Clifford Bond.

«Bilo kakve prepreke i opstrukcije novom Statutu bile bi jako neodgovorne», naglasio je gospodin Bond.

Američki ambasador je naglasio da je glavna tema njegovih razgovora sa čelnicima Mostara bila implementacija novog Statuta Grada, kojeg je krajem januara nametnuo visoki predstavnik, a po kojem Grad Mostar postaje jedna opština sa šest izbornih jedinica.

Ambasador Clifford Bond naglasio je kako je čelnike grada ohrabrio da zajedno rade na provođenju novog Statuta, jer je on – kako je rekao – osnova fer kompromisa.

«Moja poruka gradonačelniku i dogradonačelniku je da oni u ovome nisu sami. Mi smo tu da ih podržimo u njihovim naporima da se implementira Statut.»

Upitan da li očekuje prepreke u provođenju statuta, s obzirom na to da su ga neke od ključnih stranaka prihvatile uz rezerve, američki ambasador je odgovorio:

«Prepreke i opstrukcije bile bi neodgovorne. Ovaj grad je već trpio zbog paralelizama i propusta da se obezbjede usluge građanima. Mislim da je sada vrijeme da svi sada pokušaju da sarađuju, kako bi se pružila bolja gradska uprava. Mislim da Statut, kojeg je nametnuo visoki predstavnik, daje balans, da pokušava da zaštiti interese svih naroda koji žive u gradu.»

Gradonačelnik Hamdija Jahić naglasio je kako je vrh stranke kojoj on pripada – SDA, kao i njen gradski odbor – donio odluku o učešću u provođenju Statuta, bez obzira na iskazane rezerve.

«Tako da, što se tiče mene kao gradonačelnika, ja ću provoditi zaključke i stranke, vezano za odluke visokog predstavnika. Kao legalista, niti želim, niti hoću da učestvujem u bilo kojem procesu u kojem ću da vršim bilo kakve opstrukcije toga procesa.»

Evo šta je uz ostalo rekao dogradonačelnik, Ljubo Bešlić: Prije svega, moram vam reći da sam veleposlanika upoznao sa nezadovoljstvom hrvatske strane oko novog statuta, ali isto tako i oko jasnog stajališta Predsjedništva stranke da će se učestvovati u implementaciji.

Ambasador Cliffoird Bond jutros je učestvovao u radu sastanka poljoprivrednih proizvođača i prodavača, kojeg je organizovala američka Agencija za međunarodni razvoj – USAID.

Sastanak je dio projekta čiji je cilj smanjenje uvoza hrane u BiH, povećanje broja radnih mjesta, te povećanje zarada za bh. farmere.

XS
SM
MD
LG