Linkovi

Ustati protiv samoubilačkih napada - 2004-02-04


Prošlog mjeseca dvoje Palestinaca izveli su dva samoubilačka napada na Izraelce. U jednom od tih napada mladi palestinski policajac je 29. januara raznio samog sebe i ubio 11 osoba u jednom autobusu u Jerusalemu. U drugom, mlada Palestinka, majka inače, ubila je i sebe i četvoro Izraelaca na jednoj kontrolnoj tački na granici Gaze. Za oba ta napada palestinske terorističke grupe Hamas i Brigade mučenika Al Aqse preuzele su odgovornost, a lider Hamasa Sheikh Ahmed Yassin zaprijetio je novim terorističkim akcijama protiv Izraela koje će izvoditi i mlade žene.

Prije mnogo godina neugodne i hladne riječi Sheikha Yassina mogle su naići na prijemčivost. Ali kako izgleda, danas je to sve rjeđi slučaj. Palestinski komentator Hasan Badtil u jednom nedavnom komentaru napisao je, pored ostalog, da ”bi se uskoro moglo desiti da desetogodišnjaci ili čak trudne žene raznose sebe ako zajednica nema hrabrosti da o tome otvoreno progovori.“ Hafez Barghouti, urednik zvaničnog palestinskog lista Hayat al-Jedida rekao je ” da rat ne bi trebali voditi koristeći žene i djecu” i da ”moramo dići naš glas protiv toga.”

Čak i porodice napadača-samoubica govore protiv ubijanja - kaže Hassan Fattaf, urednik lista i web stranice pod naslovom Irak danas:”

Fattah: Proveo sam jedno vrijeme u Gazi i razgovarao sa članovima porodica velikog broja bombaša-samoubica. U svakoj porodici mogao sam čuti da su jako tužni i duboko razočarani činjenicom da su njihova djeca izabrana da izvedu samoubilački napad. Mislim da danas postoji jedna kritična masa ljudi koji su voljni govoriti o tome, i što je mnogo važnije, govoriti protiv toga.

Čak štaviše, istraživanje koje je proveo Palestinski centar za politiku i istraživanje iz Ramalllha ukazuje na to da velika većina Palestinaca želi da nasilje s obje strane stane. To je možda i razlog zašto se arapski i muslimanski ekstremisti, uključujući i teroriste Hamasa i Brigada mučenika Al Aqse, protive samoopredjeljivanju Palestinaca. Ako bi sami Palestinci mogli odlučivati o stvarima koje se njih tiču, u tom slučaju mogli bi se ozbiljno suprotstaviti onima koji su spremni da u smrt šalju njihovu djecu i žene.

XS
SM
MD
LG