Linkovi

Profil kandidata: John Edwards - 2004-02-04


EDWARDS: Jug nije dvorište Georga Busha. To je moje dvorište i u njemu ću pobijediti GW Busha i to bi ste trebali reći svojim prijateljima, rekao je senator Edwards.

Preliminarni izbori u Iowi i New Hamshireu su istorija. Za Johna Edwardsa je došao novi dan s rečenicom Moram pobijediti u Južnoj Karolini.

EDWARDS: Rođen sam u Južnoj Karolini--tamo imam obitelj, tamo su mi korjeni. Neću zaboraviti gdje je Južna Karolina nakon 3 februara.

Senator Edwards se često šali na račun svog južnjačkoga akcenta, ali je sasvim ozbiljan kada opisuje kako je izgledalo odrastati kao siromašni sin tekstilnog radnika iz Južne Karoline. Tokom okupljanja u saveznoj državi Missouri na američkom srednjem zapadu, senator Edwards je svojim pristalicama rekao da je siromaštvo tema kojom se političari moraju češće baviti.

EDWARDS: 35 miliona Amerikanaca svaki dan živi u siromaštvu. Shvatam zašto političari o tome ne žele pričati. Najvećim dijelom, ti ljudi ne glasaju. I zbog toga ne samo da bi trebali razgovarati o milionima Amerikanaca koji žive u siromaštvu, već bi trebali nešto oko toga i učiniti jer je to pogrešno--ja i vi imamo moralnu odgovornost da te obitelji izvadimo iz siromaštva. To možemo postići zajedno. Da, možemo.

Senator Edwards također kaže da će, kao predsjednik, raditi na eliminiranju podjele između dvije ekonomije u Americi: onih koji imaju i onih koji nemaju, osobito u srednjoj klasi, koji žive od plate do plate.

EDWARDS: Oni ne mogu uštediti ništa novca jer sve što zarade koriste za plaćanje računa. Oni zalaze u dugove. Zajedno možemo ojačati radničke obitelji srednje klase.

Kao i svi demokrati, John Edwards nastoji shvatiti ljutnju glasača vezanu za predsjednika Busha, ali se on suzdržava od napada na svoje oponente.

EDWARDS: Vjerujem da su ovi izbori mnogo veći od toga--ovi izbori su vezani za budućnost Amerike, za uzdizanje američkog naroda, za povratak njihove vjere da je sve moguće.

Dok je veliki procenat glasača još uvijek neodlučan, učiniti ih da vjeruju da je on pravi izbor postao je zadatak od ključne važnosti za senatora iz Sjeverne Karoline.

XS
SM
MD
LG